Bota al contingut principal

La primera intervenció del diputat de Compromís-Q, Joan Baldoví, en la comissió d’agricultura del Congrés ha servit per a explicar la situació del camp valencià que, segons el parlamentari, “és totalment desconeguda i ignorada pel ministeri, l’actual i tots els anteriors”. Baldoví ha aprofitat la seua intervenció per a denunciar els preus dels cítrics valencians, els quals ixen al mercat “costant-li diners de la seua butxaca als productors i, malgrat açò, el sector exportador citrícola valencià aporta més d’1.000 milions anuals”.

Baldoví ha recordat que, per culpa de la deixadesa de les diferents administracions, “el camp valencià ha perdut en l’últim any 31.000 treballadors i els agricultors han vist disminuïda les seues rendes en 460 milions d’euros. Però açò no li importa a cap ministre d’Agricultura, ni al d’ara ni als anteriors i per això des de l’estat han ignorat que el camp valencià agonitza, encara que pot ser un important motor econòmic com ho ha estat en uns altres temps”.

Entre la llarga llista de greuges cap al camp valencià, Baldoví ha preguntat al ministre Arias Cañete sobre la postura del PP en el Parlament Europeu en la pròxima votació sobre la proposta de lliure comerç amb el Marroc. Segons el parlamentari valencianista, “no volem que es torne a gastar a l’agricultura valenciana com a moneda de canvi, per a beneficiar a altres territoris i sectors econòmics de l’estat en detriment del camp valencià”.

El representant de Compromís en el Congrés dels Diputats li ha recordat a Arias Cañete que els problemes del camp valencià “els coneixem nosaltres de sobres, el que falta és inversió, que és la que no posen les administracions i davant el drama que viuen els agricultors valencians, no és de rebut que vinguen a exigir-los ara vostès que invertisquen més en infraestructures, quan per mantenir les terres tenen pèrdues en estos moments”.

Sobre la Política Agrària Comuna (PAC), el diputat de Compromís considera que és “molt millorable, però el que hem d’establir són mesures de mercat, intervenir en el sistema, igual que han fet amb el financer, per a garantir una alimentació als europeus que siga propera, de qualitat, a uns preus raonables i que contribuïsquen a mantenir a uns agricultors que estan gestionant el 80% del nostre territori i ho mantenen per al gaudi de tots”.

Des de la coalició formada per BLOC, Iniciativa del PV, Els VERDS-EE.PV i Equo han lamentat les al•lusions del ministre sobre la parcel•lació de l’agricultura valenciana. Segons Baldoví, “malgrat les dures crítiques cap al minifundisme històric i normal que sempre ha existit en el País Valencià, la realitat és que les nostres explotacions són molt més rendibles i respectuoses que les pràctiques latifundistes que potencien en altres territoris. De fet, i sense dir-ho clarament, el ministres hui ens ha deixat clar l’aposta de l’estat pel latifundisme en territoris veïns al nostre, amb el seu corresponent saqueig del medi rural i dels recursos naturals”.

L’aigua també és un altre dels temes que ha defensat el parlamentari valencianista, progressista i ecologista en la seua intervenció i ha preguntat al titular d’Agricultura i Medi ambient sobre el problema de l’aigua en el País Valencià. Baldoví ha recordat que en el programa electoral del PP, “es parla de les reserves estratègiques, la preferència d’ús i del repartiment d’excedents”. En este sentit, Baldoví ha eixit en defensa del riu Xúquer ja que, segons el diputat de Compromís, “parlar de preferències i de possibilitats de reserves és parlar de l’Estatut de Castella-la Manxa i la reserva de 6.000 hectòmetres cúbics que volen per a deixar sec el Xúquer i les comarques valencianes que beuen i reguen del riu. Per això demanem al ministre que parle amb claredat, que diga la veritat, que diga tot el que va a beneficiar a la seua companya de files i número 2 del seu partit, María Dolores de Cospedal”.

No obstant açò, i sense entrar en el conflicte territorial de l’aigua, Baldoví considera que abans que fixar reservar, “la labor del govern ha de ser la de tancar els milers de pous il•legals existents a Castella-la Manxa, dels quals fan ús terratinents que conreen gràcies a les ajudes europees i que posen en perill la continuïtat del riu”.

MEDI AMBIENT

Des de Compromís-Q també han lamentat que el ministre en el seu compareixença haja fet poques al•lusions clares a temes mediambientals concrets. “Per al govern de Rajoy es té poc en compte el problema del canvi climàtic, ni el dels residus, ni es preocupen per la pèrdua de la biodiversitat. Tampoc s’ha dit res de tancar perilloses centrals nuclears i potenciar les energies netes i alternatives ni s’ha pronunciat en contra de les perilloses prospeccions petrolieres que volen fer empreses privades en la Mediterrània, quan eixe tema en l’anterior legislatura va ser una de les banderes del PP i es van posicionar radicalment en contra de qualsevol sondeig”.