• Juan Ponce exposarà a la consellera Bonig l’alternativa verda al futur PATFOR
Davant la pròxima publicació del Pla d’Acció Territorial Forestal (PATFOR) que el Consell traurà en breu a exposició pública, Compromís vol que es reconega d’una vegada que el model de gestió que ve perpetuant-se des dels temps de l’ICONA és un tremend error les conseqüències del qual “hem vingut pagant durant dècades en forma de degradació ecològica i ruïna econòmica, amb el que comporta d’empobriment dels pobles enclavats en aquest mitjà i conseqüentment, de dèficit demogràfic”, segons ha explicat el diputat verd de Compromís, Juan Ponce.
Ponce ha sol·licitat una entrevista amb la consellera d’Infraestructures, Territori i Medi ambient, Isabel Bonig, per a exposar-li personalment l’alternativa de Compromís a la gestió forestal. Una alternativa que passa per recuperar les característiques del bosc valencià -“un antídot contra el canvi climàtic”- mitjançant actuacions “raonades i raonables, que empra mà d’obra local qualificada, estable i abundant”, que evita les intervencions “tan desmesurades com fracassades” executades fins ara i que pot, mitjançant un sistema de retribucions senzill i perfectament factible, “generar diners comptants als propietaris de la muntanya, ja siguen públics o privats”.
La combinació d’una planificació a llarg termini dels boscos autòctons valencians amb intervencions acurades i sostingudes en el temps, pot rendir beneficis als ajuntaments i als propietaris dels terrenys forestals, així com crear un bon nombre de llocs de treball estable allí on més està colpejant la crisi, que és en el mitjà rural.
Segons el diputat de Compromís “tot consisteix a concebre la muntanya com un actiu en el qual el que juga al seu favor, el que més beneficis econòmics i socials ens pot reportar és precisament respectar-ho en la seua naturalesa, tot el contrari al que s’ha vingut fent fins ara i al que, si ningú recapacita, ens va a seguir condemnant el futur pla de gestió que vol aprovar-se ara”.
“L’ànsia de traure beneficis d’un dia per a un altre i sense fer esforç, la cultura del pelotazo, que ja ens ha deixat clar a què ens aboca, també està present en la gestió forestal, i en els termes en què està redactat, açò és el PATFOR: un pelotazo més, aquesta vegada embolicat en un presumpte aprofitament de la biomassa com a combustible per a la indústria”.
Pa per a hui i “fam per a demà, passat i a l’altre”, ha criticat el diputat. “El bosc ens ofereix innombrables beneficis: és un imant per a la pluja, impedeix les inundacions, neteja la contaminació, ens proveeix de gran quantitat de matèries primeres, és un reclam turístic de primer ordre, dóna prestigi als seus posseïdors, garanteix la biodiversitat, ens connecta amb el passat i ens permet planificar el futur. I a més, si aprenem a gestionar-ho, ens permet crear llocs de treball de qualitat i generar diners.
No obstant açò, el PATFOR el que fa és arrabassar-nos-ho, venent tots aquests recursos com a llenya amb destinació al forn. “És com encendre puros amb bitllets: un desaprofitament on només guanya el de l’estanc”.