El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha participat este matí en una reunió juntament amb altres parlamentaris, membres de la comissió de Medi Aambient de la cambra baixa i representants de Greenpeace amb Sadako Monma, directora d’una escoleta infantil a Fukushima.
La trobada s’ha realitzat amb motiu de la presentació de l’informe de Greenpeace sobre l’ocorregut en Fukushima i Monma ha sigut convidada per a donar testimoniatge de primera mà de la gran catàstrofe humana i mediambiental patida en el país nipó.
Segons la informació transmesa en la reunió, s’estima que els costos totals de l’accident de Fukushima, incloses les indemnitzacions i la clausura dels sis reactors de la central Fukushima Daiichi, s’elevarien a 500-650 mil milions de dòlars nord-americans. La legislació japonesa estableix que l’operador d’un reactor nuclear hauria de fer-se totalment càrrec dels costos d’un desastre però, en la pràctica, serà la població japonesa qui pagarà la quasi totalitat d’eixos costos a través dels seus impostos i no la indústria nuclear. En el cas de l’estat espanyol, amb la legislació actual, la companyia ni tan sols ha de fer-se totalment càrrec per que la responsabilitat està limitada a 1.200 milions d’euros.
Els errors comesos a Japó es repeteixen en tots els països del món on hi ha reactors nuclears. Cap reactor és segur i no hi ha sistema de regulació capaç de garantir seguretat total per a estes instal•lacions. A més, fins i tot després que la indústria nuclear porta funcionant 60 anys, cap dels defensors d’esta energia pot afirmar amb certesa que existeix una forma segura d’emmagatzemar els residus radioactius d’alta activitat durant centenars de milers d’anys.
Cal recordar que el Ple del Congrés dels Diputats, en la seua sessió de l’1 d’abril de 2011, va acordar instar al Govern perquè el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), que depén del Parlament, revisara, en totes les possibles situacions considerades com a excepcionals, les centrals nuclears situades en l’estat i, tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats van donar suport, sense excepció, en sessió plenària, la realització d’eixe conjunt de proves de resistència.
No obstant açò, i segons ha recordat Greenpeace, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) no ha respectat íntegrament el mandat del Ple del Congrés dels Diputats, ja que no ha inclòs entre eixes proves les relatives a l’anàlisi de resistència i grau de vulnerabilitat de les instal•lacions nuclears enfront de possibles atacs terroristes i sabotatges o ciberatacs, la resistència dels sistemes de contenció davant impacte d’aeronaus (per accident o atac terrorista). Així mateix ha abordat de forma incompleta el punt referent a l’efecte del canvi climàtic i la seua incidència en els paràmetres considerats en els processos de disseny de les centrals.
Segons Joan Baldoví, “la trobada amb Sadako Monma ha estat molt interessant perquè ens ha transmès de primera mà com viu la població civil una tragèdia nuclear com la de Fukushima i que ens pot passar també a nosaltres, per açò, encara som a temps per a aprendre dels errors dels altres i evitar que ens vegem en una situació similar i la solució passa per acabar amb les centrals nuclears i apostar per les energies renovables i netes”.
De fet, Compromís en les Corts Valencianes ha sol•licitat una reunió de la Comissió de Seguretat Nuclear del parlament valencià, a instàncies del diputat Juan Ponce, qui ha preguntat al director de la central nuclear de Cofrents “si ha après dels successos de Fukushima”.