El grup parlamentari Compromís ha presentat una proposició no de llei en Les Corts Valencianes per a combatre la problemàtica de les immatriculacions que realitza l’Església Catòlica.
Segons ha assegurat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “els veïns i veïnes de moltes localitats de l’estat espanyol han vist com béns que creien que eren del poble han passat de la nit al dia a mans d’alguns bisbats. En alguns casos, temples o ermites que s’han construït en terrenys públics i amb fons municipals o directes dels mateixos veïns i veïnes, i en altres casos, els més diversos immobles: garatges, cases, horts o algunes vinyes i finques de conreu, han seguit el mateix tràmit pel mateix autor”.
Posteriorment s’està coneixent que alguns d’estos béns estan sent venuts pels bisbats, obtenint uns sucosos beneficis. La llei hipotecària espanyola (art. 206) concedeix a l’Església Catòlica la potestat d’inscriure al seu nom béns que no estaven inscrits a nom de ningú. A este acte, se’l coneix com immatricular i en els últims anys ha provocat un autèntic escàndol a molts pobles de l’estat.
“Ha sigut molt conegut, per les immatriculacions massives, el cas de Navarra, -ha afegit Oltra- però al nostre territori també hi ha casos i la Diòcesi de València ha utilitzat el mateix mètode per apoderar-se per exemple, de l’ermita de la Muntanyeta a Alberic, i la del Lluch, a Alzira. Potser el més cridaner i que major contestació popular ha generat al País Valencià és el de la fortalesa de Xàbia, on l’ajuntament va fer pública la seua intenció d’acudir als tribunals. Segles d’història, de la torre defensiva de la població de Xàbia, mantinguda i reformada per ciutadans i fons públics municipals, han passat a propietat eclesiàstica”.
És per tot açò que Compromís ha presentat una proposició no de llei en què per una part s’insta al Consell a reclamar al Ministeri de Justícia una llista de les immatriculacions de bens immobles efectuades per l’Arquebisbat de València des de 1998. I per l’altra s’insta també al Consell perquè la D.G. de Patrimoni realitze les gestions adients per immatricular tots els béns públics sense registrar i els pose a nom de la Generalitat, prèvia consulta a l’ajuntament pertinent, oferint-li la informació perquè l’immatricule al seu nom si així ho estima i en cas contrari, formalitzar el tràmit com a Generalitat per conservar el patrimoni valencià en poder dels seus legítims propietaris, el poble.