Anar directament a les notícies

Compromís proposa un pla d’estalvi energètic sense necessitat de despesa pública i que genera llocs de treball

Publicat el en Medi Ambient

La diputada de Compromís Mireia Mollà ha proposat hui un “pla de reducció de costos en el consum d’energia dels edificis públics que passa per contractar empreses de serveis energètics (ESE), una mesura que no suposa cap despesa pública, que és respectuosa amb el Medi Ambient i que, a més, genera llocs de treball”.

La iniciativa, que serà presentada com a Proposició No de Llei (PNL) a Les Corts i es posarà a disposició dels col•lectius locals com a moció municipal, ha sigut presentada hui amb una roda de premsa que ha oferit Mireia Mollà, junt el coordinador de Compromís per Alacant, Ignasi Bellido, i el responsable d’iniciatives parlamentàries de Compromís per Alacant, Isaac Torregrosa.

Mollà ha indicat que “l’objectiu de Compromís és proposar iniciatives d’estalvi que no perjudiquen els ciutadans, front la majoria de mesures que pren el PP i que penalitzen a la societat en general amb plans d’ajustos i retallades”. A més, en este cas en concret, la proposta “fomenta l’economia verda, aprofundeix en nous jaciments d’ocupació i promou el potencial del nostre territori en les energies renovables”.

La diputada de Compromís ha afirmat que “el govern del PP sí ha parlat dins del seu programa de retallades d’un cert estalvi energètic, però es tracta d’una mesura que, tot i la seua importància, no ha estat detallada i que entenem que es basa només en el tancament dels edificis públics durant les vesprades”. Davant esta proposta de la Generalitat, “Compromís vol anar més enllà i aconseguir un estalvi molt important d’energia i de diners, ja que estaríem parlant de molts milions d’euros”.

En este sentit, Isaac Torregrosa ha explicat que “l’actuació consisteix en adjudicar la reforma i gestió de les instal•lacions de climatització, calefacció, enllumenat, electricitat i aïllament dels edificis públics a empreses de serveis energètics, que garantirien l’estalvi del consum actual entre un 30% i un 60% i la reducció en el mateix percentatge dels gasos contaminants que s’envien a l’atmosfera”. “Alhora, les administracions s’estalviarien el manteniment de les instal•lacions, perquè les ESE es farien càrrec d’elles”, ha afegit.

Torregrosa ha assenyalat que “el projecte no té cap despesa inicial, ja que estes empreses compten amb els seus propis mitjans de finançament, i només cobrarien per l’eficiència energètica que aconseguiren dels edificis públics” i ha destacat que un dels beneficis més importants és “la creació de nombrosos llocs de treball en l’àmbit de les instal•lacions industrials, en el de la construcció i en el sector de l’enginyeria”.

Per la seua banda, Ignasi Bellido ha ressaltat que “amb este pla estem apostant pel futur pel que hem de caminar, que és del canvi de model econòmic, que ens permet oferir treball a la gent que hem format, en lloc d’incentivar únicament el model de Vente a Alemania, Pepe que és en el que s’ha centrat exclusivament l’Ajuntament d’Alacant”.

  • Jacint

    Sí, pareix una idea bona, llevat del punt eixe del manteniment, com diu Rafa…

  • No es tracta d'una privatització del manteniment de les instal.lacions, es tracta de fer actuacions d'estalvi energètic sense despesa per a les arques públiques i cal que aquestes funcionen correctamente i tindre una gestió adecuada de les mateixes.
    Per això es signa un contracte per un determinat número de anys on l'empresa que fa la instal.lació s'asegura que recupera la inversió i de que tot funciona de meravellla.
    La solució ideal seria poder fer auqestes obres amb diner públic, mantenint els organismes públics la gestió i el manteniment de les mateixes, però ara mateix no es pot clavar en cap inversió d'importàcia i d'aquesta manera pot mater dos pardals d'un tir, estalvia energia i genera llocs de treball sense despesa públicaa.