Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha presentat en Les Corts Valencianes una proposició no de llei per a instar al Consell a realitzar les accions oportunes davant el Govern Central per a que tinga en compte, en els pressupostos del 2012, la disposició addicional 1ª de l’Estatut d’Autonomia que marca la concreció d’inversions territorialitzades del Govern Central per tal que en cap cas siguen inferiors al 11% de les inversions totals de l’Estat.

Segons recorda el síndic de Compromís, Enric Morera, “el 9 de març del 2011 les Corts Valencianes aprovaren la reforma del Estatut d’Autonomia amb la finalitat d’incloure una clàusula addicional per a blindar les inversions de l’Estat a la nostra autonomia en funció del pes de la població al conjunt d’Espanya”.

La demora en presentar la reforma ha suposat que esta clàusula no estiga encara vigent donat que precisa, per a l’aprovació definitiva, la ratificació pels valencians mitjançant referèndum i posterior aprovació, d’acord amb els mecanismes constitucionals previstos, pel Congrés i Senat de les Corts Generals.

“Açò no lleva –ha afegit el portaveu de Compromís- què el President de la Generalitat, Alberto Fabra, estiga legitimat per a reclamar davant el President del govern central, Mariano Rajoy, que en els pressupostos per al 2012, que el seu executiu està elaborant, es tinga en compte el criteri poblacional a l’hora de marcar les inversions de l’estat en el País Valencià”.

“Esta inversió sempre ha de ser superior al 10% del total, que és la població que representem els valencians en el conjunt de l’estat. Lamentablement ens temem que els pressupostos que ara ha de presentar el govern central ens continuaran discriminant com han vingut fent fins ara”.

Per a Morera “Alberto Fabra té l’obligació de defensar els interessos valencians reivindicant que hi haja una inversió estatal d’acord a la nostra població per a què s’acabe amb la discriminació històrica que patim”.