La Coalició Compromís ha commemorat el Dia Internacional contra la LGTBfòbia presentant una proposició no de llei a les Corts Valencianes i també al Congrés dels Diputats. En el text registrat, la formació valencianista, progressista i ecologista fa memòria de la preocupant persecució que pateixen en tot el món els gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals, una persecució latent a l’estat espanyol i capitalitzada pel PP.
Per això, Compromís insta en els dos parlaments a que el PP retire el recurs contra la llei que autoritza els matrimonis entre persones del mateix sexe. Segons explica el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, “hem presentat en el Congrés dels Diputats esta proposició de llei per una raó fonamental: el dret a la igualtat. Això vol dir que tots els ciutadans i ciutadanes han de tindre els mateixos drets, amb independència de la religió o la opció política, però també per la seua orientació sexual i per això instem al PP que retire el recurs contra el matrimoni entre persones del mateix sexe, perquè la igualtat legal és el mecanisme més eficaç per combatre les discriminacions i fer creïble eixe principi que diu que totes i tots som iguals davant la llei”.
La proposició de Compromís també demana que les administracions públiques facen una política activa i solidària amb les persones que pateixen persecució en tots els àmbits per la seua opció sexual. De fet, des de la coalició recorden que la LGTBfòbia “mata” i este sector, a més de la persecució social i de la marginació, “està en greu perill per la desaparició del Pla estatal de la Sida. A més a més, la LGTBfòbia també mata perquè la marginació fa que molts joves acaben suïcidant-se”, segons diu el text registrat per Compromís a les Corts Valencianes i al Congrés dels Diputats.
També, i d’una manera simbòlica, la proposició de Compromís demana que cada 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBfòbia, onege la bandera de l’arc de Sant Martí a les institucions, com a símbol de la lluita de la societat per la plena igualtat i pel respecte als drets humans.
A València, el diputat Fran Ferri ha participat amb els regidors de Compromís a l’ajuntament de la capital, Joan Ribó i Pilar Soriano en un acte simbòlic de reconeixement a Margarida Borràs, la primera persona transsexual reconeguda de la història valenciana i que, per eixe fet, va morir executada a la Plaça del Mercat de València per la Inquisició, al segle XV. De fet, el grup municipal de Compromís va demanar al consistori, sens èxit, que es dedicara un carrer o plaça a Margarida Borràs.