El diputat verd de Compromís a les Corts Valencianes, Juan Ponce, ha presentat un plec amb dotzenes d’al•legacions elaborades per Acció Ecologista-Agró contra el Pla d’Ordenació Territorial Forestal (PATFOR), la redacció definitiva del qual acaba de passar el període d’exposició pública.
Segons Ponce, “des de Compromís estem escandalitzats per l’eliminació de tota prevenció i cautela ambiental, que suposa la seua aplicació en els termes en que ha estat redactat i cal recordar que l’ecologisme valencià ha carregat durament contra el PATFOR que pretén aprovar la Conselleria de Infraestructures, Territori i Medi Ambient”.
Els ecologistes rebutgen el PATFOR entre altres raons perquè insisteix en un model d’explotació del bosc “que ja ha passat a la història i que no té cap futur, però sí que pot tindre conseqüències greus sobre el patrimoni natural de les nostres muntanyes”. En el nou PATFOR “desapareix la consideració de sòl no urbanitzable d’especial protecció per als terrenys forestal estratègics, que és la part minoritària dels boscos amb major valor ambiental”.
El diputat verd de Compromís coincideix amb les organitzacions ecologistes valencianes a l’hora de criticar els canvis d’usos dels boscos ja que, “en compte d’apostar per noves vies de rendibilitat del bosc, compatibles amb la seua conservació, com un turisme rural ben regulat i les activitats de conservació i regeneració, que poden generar molts llocs de treball, s’aposta per obrir la porta a l’urbanització disseminada i circuits per a vehicles de motor”. El més greu, però, és que el PATFOR aposta per intensificar les tales i l’extracció massiva de biomassa, una acció que, segons Ponce “servirà per a traure un rendiment econòmic mínim dels nostres boscos i que, per contra, els arruïnarà per sempre”.
Segons ha declarat Ponce, “en termes generals, el PATFOR promou la eliminació de cobertura vegetal a gran escala en els nostres ecosistemes forestals. Açò implicarà danys importants en la biodiversitat i les funcions i serveis de regulació del bosc, que queden relegats a un segon terme front a les prioritats “productives”, una explotació insostenible que no té possibilitats de manteniment futur. Una altra de les grans mancances del pla és la seua frivolitat a l’hora d’avaluar el risc erosiu de les muntanyes valencianes, que suposa el risc més greu que poden patir i que farà avançar la desertificació”. Relacionat amb esta idea, el pla d’ordenació forestal “infravalora els impactes ambientals de les actuacions que promou i tolera”, la qual cosa haurà de tindre conseqüències ruïnoses per al bosc.
Segons recorda Ponce, “els ecologistes defensen que el valor més gran, la font més important de recursos, inclosos els econòmics i socials és el manteniment del valor ecològic del bosc, ja que és la font que nodreix nombroses possibilitats de desenvolupament. Però el PATFOR que ens presenta la conselleria ignora tot açò i permet la seua degradació, encara que “emprant un llenguatge políticament correcte, repetint la paraula “sostenible” sense cap trellat”.
Des de Compromís consideren que el text del PATFOR “està ple de trampes de llenguatge, com considerar les activitats d’explotació i extracció com a serveis ambientals, quan són just el contrari”.