El portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, Enric Morera, ha visitat este matí la zona cremada la passada setmana, entre la Safor i la Vall d’Albaida. Acompanyat per Jordi Puig, regidor-portaveu de Compromís per Ròtova i secretari local del BLOC a la conca del Vernissa, Pepa Izquierdo, secretària comarcal del BLOC, i Xavi Martínez, regidor a Almiserà, Morera ha compartit propostes de millora per tal d’impedir que es repetisquen catàstrofes mediambientals com l’ocorreguda i per millorar la gestió forestal al País Valencià.
Pel que fa a l’incendi de Llocnou de Sant Jeroni, que els responsables de Compromís han qualificat com de “complicat” pels canvis de vent i pel terreny abrupte, van indicar que “hi ha molts aspectes que podem millorar per no haver de patir incendis d’estes dimensions”. Segons Morera, “cal buscar els responsables, però també cal mirar si estem preparats per fer front als incendis: tant pel que fa als protocols d’actuació com en mitjans humans i mecànics que com totes i tots sabem, vénen retallant-se des de fa molt de temps i enguany eixa tendència ha continuat”.
Des de Compromís han lamentat el retard inicial dels mitjans aeris per a sufocar el foc i, a més, des de la coalició ja han anunciat que demanaran a la Generalitat que augmente el denominat “despatx automàtic”, els mitjans inicials que s’envien a un incendi i que es limiten a un helicòpter, una brigada i bombers.
Compromís també demanarà una reestructuració de les brigades atès que les més nombroses i repartides en la província -les que depenen de Diputació- no poden actuar en tasques d’extinció. En este sentit, Morera ha reconegut en la seua visita als paratges cremats de Llocnou de Sant Jeroni que “ ací estem perdent un potencial important”.
Tal com va fer a uns dies el diputat de Compromís Juan Ponce, hui també Enric Morera ha recordat que cal posar especial atenció a l’ús que es fa de la fusta cremada, perquè el Consell, “permetent que les empreses se’n lucren, podrien estan provocant un “efecte crida”. En estos casos, a més, les empreses se solen endur la fusta i es deixen el ramatge, per la qual cosa no acompleixen la funció de neteja de la zona cremada”.
Per a la coalició valencianista, progressista i ecologista, “l’alternativa, sense cap mena de dubtes, és un pla d’ordenació forestal de tota la zona cremada, que implique tant els ajuntaments com la propietat privada -que suposa la major part del territori-. Este pla forestal hauria de preveure, a banda del seguiment de les zones afectades, les espècies que substituiran l’arbratge cremat, la necessitat o no d’extracció de la fusta cremada, el ritme en què s’ha de produir, el ritme de creixement de la vegetació i les ajudes que poden rebre els propietaris per la col•laboració”.
Entre les mesures urgents a prendre, el portaveu de Compromís per Ròtova, Jordi Puig, ha demanat la millora de les pistes forestals (el camí de la Cuta que uneix Llocnou i Castellonet; el que puja per la Cuta fins a Terrateig…). Segons Puig, “cal tindre en condicions les infraestructures forestals; no té sentit tindre pistes forestals que no són practicables; si la muntanya té vies, estes han de ser útils”.
Per això, des de Compromís han demanat a la Generalitat el manteniment de les pistes forestals. A més, Puig també ha volgut recordar que tot just fa un any -després de l’incendi de Benicolet, Almiserà i Ròtova- Compromís va demanar l’adequació de pistes com ‘la Catalana’ (al terme de Llutxent) i els responsables del govern valencià, després de vindre a fer-se la fotografia, “encara no han actuat”.
Compromís també ha demanat inversió en el sender PR-400, denominat ‘Del Vernissa a la Cuta’ (a Llocnou de Sant Jeroni). Pel que fa a les urbanitzacions, “cal assegurar que existisquen faixes perimetrals de seguretat, que no es donen en urbanitzacions com la de Monte Corona (a Ador) i obliga a posar en perill els seus residents, en cas d’incendi. Les urbanitzacions han de comptar amb plans contra incendis”.
En la visita d’Enric Morera a Llocnou de Sant Jeroni també s’ha anunciat que des de Compromís demanaran a la Generalitat:
• L’inici del Pla d’Ordenació Forestal, ja que, des que el 1994 es va aprovar la Llei forestal, no s’ha executat.
• La declaració de les ZAU (Zones d’Actuació Urgent), que hauria d’aprovar el ple del Consell.