El grup parlamentari Compromís ha presentat una Proposició no de Llei en què insta a Les Corts Valencianes a reclamar al govern central la retirada de les últimes retallades imposades via Decret a la Llei de Dependència.
Segons ha assenyalat el diputat de Compromís, Josep Maria Pañella, “quan es compleixen cinc anys de l’aprovació d’esta llei i el Sistema d’Atenció a la Dependència hauria d’haver aconseguit la seua maduresa, és quan l’aplicació d’esta normativa està sofrint un acusat procés de deteriorament”.
L’atenció a les persones depenent està veient-se perjudicada a colp de reial decret, generant inseguretat en les persones, en les institucions i fins i tot en les empreses que actuen en el sector. A això s’uneix la persistència i agreujament d’alguns dels problemes estructurals que presenta este sistema d’atenció a la dependència des de la seua posada en marxa.
Per a Pañella “estos problemes no només no es van a solucionar, sinó que estan veient-se agreujats pel que és, de fet, la derogació encoberta de la Llei que està duent a terme el govern de Mariano Rajoy i que va a reduir el sistema a la mínima expressió”.
Per a Compromís el Reial decret-llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, en el referit al Sistema d’Atenció a la Dependència conté mesures que són injustes amb les persones més vulnerables, al mateix temps que són antieconòmiques, per la qual cosa la utilització en el text legal d’expressions com “millorar” o “sostenibilitat” són un insult cap a la societat en el seu conjunt i molt especialment cap a les persones dependents, els seus familiars i cap als professionals del sector dels serveis socials.
Totes estes mesures que va aprovar el govern del PP, a més de suprimir nivells, baixar intensitats i eliminar incompatibilitats, suposen de manera immediata una retallada de 1.000 milions d’euros i la desatenció a les més de 270.000 persones a les que ja se’ls ha reconegut el dret i encara estan pendents de rebre la prestació o servei.
Segons Pañella “el desballestament de la Llei de Dependència suposa la fi del major avanç en protecció social que s’havia produït a l’estat espanyol en els últims anys. Considerar inviable la promoció de l’Autonomia Personal i Atenció de la Persones en Situació de Dependència que la Llei reconeix com un dret, representa un pas enrere de dimensions històriques en el concepte constitucional de l’Estat Social, carregant de nou sobre les famílies la cura de les persones en situació de dependència sense suport algun, i traslladant la cobertura de les necessitats més bàsiques de les persones a les iniciatives caritatives i solidàries de la pròpia ciutadania”.
Es per això que des de Compromís s’ha presentat esta iniciativa per a què el parlament valencià mostre el seu rebuig a les retallades decretades pel govern central, advertint que estes mesures suposen retrocedir a pràctiques predemocràtiques assistencials i de beneficència que van marcar durant molts anys el retard d’Espanya pel que fa a països europeus del nostre entorn.