La coalició proposa recuperar cultius, ribassos i el pasturatge com a alternatives de creació d’ocupació
La conselleria de Medi ambient és el principal enemic de la regeneració forestal de les muntanyes calcinades pel foc a laPaís Valencià, segons el diputat verd de la coalició Compromís, Juan Ponce.
Si tal com va aparèixer ahir publicat en premsa, el director general de mitjà natural, Alfredo González, ordena la retirada de les restes vegetals de les muntanyes cremades, els processos erosius que impediran la seua regeneració natural s’accentuaran fins a condemnar per sempre la fertilitat dels terrenys.
“Les mateixes recomanacions que hem fet per a la regeneració de la Torre de les Maçanes valen per als casos d’Andilla i de Corts”, va explicar el diputat. “La retirada de matèria vegetal s’ha de limitar a casos molt puntuals, si hi ha perill cert que caiguen sobre habitatges, infraestructures o si poden taponar un pont o algun barranc. Però açò és una actuació selectiva i minoritària, tractar d’acontentar al gruix de la població rural afectada creant llocs de treball a força d’eliminar massivament el que queda de coberta vegetal és una aberració insensata i la ruïna per al futur de la muntanya”.
“Si volen crear llocs de treball, que fomenten la recuperació de les parcel·les de cultiu perdudes, que són els tallafocs més eficaços; que reconstruïsquen formes i ribassos de pedra seca per a evitar l’erosió, que dissenyen una política ramadera com la qual estan plantejant les organitzacions agràries”, va proposar Ponce, qui a més va recomanar que com a alternativa a la “neteja” proposada pel director general, “la qual cosa cal fer és estendre sobre el mateix terreny les restes vegetals que hagen quedat, perquè nodrisquen el sòl i per a evitar l’arrossegament de la terra fèrtil per efecte de les pluges. És a dir, el contrari que vol ordenar el senyor González”.
Ponce, biòleg de professió, va posar seriosament en dubte que els tècnics del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) hagen recomanat les mesures anunciades per la conselleria, “almenys en els termes en què apareix reflectit en premsa”, ja que en el CEAM “hi ha professionals i tècnics de vàlua contrastada que no poden haver recomanat la retirada massiva del material vegetal. És increïble”, va abundar.