El grup parlamentari Compromís ha registrat una proposició no de llei en Les Corts Valencianes per reclamar al Consell la unificació del sistema informàtic de tota la gestió sanitària, inclosa la connexió entre hospitals i atenció primària i especialitzada, de manera que la informació dels pacients siga accessible des de qualsevol punt del sistema sanitari públic autoritzat.
Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “resulta difícil d’entendre què la Conselleria de Sanitat haja anat contractant distints sistemes informàtics per a atenció primària, hospitalària, urgències i emergències de serveis centrals i salut pública”.
Així, els professionals han de manejar múltiples sistemes informàtics inconnexos com són: Abucasis I, Abucasis II, Iris, HIGIA, SIR, PATWIN, REMAS, Farmasyst, GIS, ICDF, SIE, SISIFO, NOMINA, i un llarg etcètera. La majoria d’estos programes no es comuniquen entre si ni comparteixen informació.
Esta descoordinació fa inviable un millor aprofitament dels recursos invertits en els diferents sistemes d’informació contractats, impossibilitant l’objectiu d’assolir una moderna i correcta gestió sanitària. És necessària una unificació dels sistemes d’informació de la Conselleria de Sanitat que permeta abaratir els costos i garantir la coordinació entre els distints nivells d’atenció sanitària, evitant la duplicitat de proves diagnòstiques que en l’actualitat està produint-se, garantint així el coneixement de la totalitat de l’historial mèdic del pacient estiga on estiga.
Segons ha afirmat Oltra, “reclamem que, d’una vegada per totes, s’unifique la xarxa informàtica on està la informació sanitària del tots els pacients al nostre territori. Estem en una situació on Sanitat s’està gastant els diners en múltiples xarxes informàtiques sense cap criteri més enllà del de satisfer l’ànim de benefici que tenen les empreses que implanten estes xarxes. Des de Compromís reclamem que es pose en primer lloc l’interès del pacients i açò passa perquè un metge que per exemple estiga a Benidorm puga tindre accés a la informació d’un pacient que en eixe moment estiga desplaçat i siga de València”.
“La nostra proposta afegeix que les proves diagnòstiques que s’hagen fet en centres privats pel pla de xoc o algun concert, pagant-les amb diners públics, s’incloguen també en eixe sistema informàtic unificat”.
Des de Compromís també es reclama que les proves diagnòstiques fetes en centres privats, encara que no estiguen sufragades amb diners públics, però impliquen radiació per als pacients també estiguen incloses en la xarxa unificada perquè per una qüestió de salut pública és imprescindible conéixer quantes vegades es radia a un pacient.
Per a Oltra “és irresponsable tindre la dispersió d’informació que hi ha ara al sistema valencià de salut, sense plena accessibilitat i que no es correspon a les altures tecnològiques del segle en què estem vivint”.