El diputat de Compromís en Les Corts Valencianes, Fran Ferri, s’ha mostrat crític amb el vot en contra del Partit Popular a la iniciativa de la coalició sobre la lluita contra el VIH-SIDA debatuda este matí en la Comissió de Sanitat i que ha comptat amb el vot favorable de la resta de grups de l’oposició.
La proposta de Compromís plantejava una sèrie de propostes per a fer front a un escenari de repunt en els casos d’infecció, especialment entre alguns col·lectius com ara el d’homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes (HSH) o la població immigrant sense permís de residència, que amb les mesures del Partit Popular tant a Madrid com a la Generalitat, seran expulsats de l’atenció primària i veuen perillar l’accés als tractaments antiretrovirals. Aquesta situació es veu agreujada pels impagaments del Consell a diferents entitats col·laboradores en l’aplicació del Pla Valencià contra la SIDA. En aquest sentit, la iniciativa de la coalició proposava instar al Consell al pagament immediat de les quantitats endeutades i la posada en marxa de campanyes de sensibilització específiques per als col·lectius més vulnerables. A més, instava al Consell a garantir l’atenció gratuïta de tots els afectats pel VIH-SIDA i a oferir proves immediates de detecció del virus.
Per a Ferri “El pròxim dissabte 1 de desembre, Dia Mundial de Lluita contra la SIDA, tornarem a veure grans declaracions i actes oficials amb la presència dels mateixos polítics que hui s’han oposat amb els seus vots a millorar els instruments de lluita contra el virus. Açò no deixa de ser una gran mostra d’hipocresia.”
“Especialment cridanera és la situació del Programa d’Intervenció en Educació Sexual per a alumnes en 3er de la ESO, que el propi conseller Rosado assenyala com a eina per a evitar nous casos entre els més joves, i que no és obligatori ni per als centres, ni per a tots els alumnes, ja que les famílies poden decidir que el seu fill o filla no obtinga una formació tan necessària com esta. El Consell ha de guiar-se pel benestar comú i no per idees retrògrades com les de la jerarquia eclesiàstica, principal opositor a l’educació sexual”.
Per això la proposta de Compromís també instava a establir el caràcter obligatori d’aquest programa educatiu amb els continguts elaborats pels professionals de les Conselleries d’Educació i Sanitat.