El grup parlamentari Compromís ha fet seues les reivindicacions de l’Associació de Veïns i Entitats de La Coma de Paterna i reclama al govern valencià l’aprovació en 2013 d’un Pla de Normalització per a este barri d’acció preferent.
Tal i com denuncien els seus veïns i veïnes, en La Coma existeixen més de 200 vivendes buides, finques totalment deshabitades i destrossades, que suposen un focus d’infeccions i degeneren l’entorn. Així mateix les zones comunes estan degradades, oferint una imatge de marginalitat.
Hi ha vivendes buides i alhora gent que viu amuntonada i esperant l’adjudicació d’una vivenda des de fa molt de temps en una llista d’espera que està parada. Si a tot això sumem les promeses electorals de l’Alcalde de Paterna, totalment incomplides i que han generant més desconfiança, la indignació al barri és encara major.
Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “bona part de la responsabilitat de la deixadesa a què ha estat condemnat este barri recau sobre l’Institut Valencià de la Vivenda (IVVSA), ens instrumental de la política de vivenda de la Generalitat Valenciana, que no ha realitzat correctament les seues funcions per la qual cosa és necessari un gir que atenga les legítimes reivindicacions dels veïns i veïnes de La Coma”.
En eixe sentit des de Compromís es reclama al Consell una sèrie de mesures que passen per:
1. Aprovar el Pla de Normalització La Coma 2013 que contemple:
a) Una llista d’espera dels “Fills i filles de La Coma” separada de la general de l’IVVSA, que siga pública i transparent.
b) Què, una vegada la vivenda estiga habitable siga entregada, sense que l’entrega estiga condicionada a l’agenda del governant de torn.
c) Què es revisen i arreglen els forjats sanitaris de les finques, els desperfectes de les zones comunes d’escales i el funcionament dels ascensors.
d) Que s’incremente el personal tècnic de l’IVVSA en el barri.
e) Què totes les rehabilitacions en el barri s’encarreguen a la Cooperativa del Barri, alleujant l’alt índex de desocupació i pobresa que pateixen les famílies.
f) Que la violació del precinte de les companyies subministradores no siga motiu de desnonament.
g) Que es dóne solució urgent a les persones que per motius de malaltia o per recomanació dels serveis socials necessiten una vivenda.
2. Revisar els preus dels lloguers i les conseqüències dels impagaments, per adaptar-los als temps de crisi que es viuen amb màxima intensitat en el barri.
3. Comprometre’s a no desnonar a cap família per impagaments, a no cobrar res de lloguer a les famílies que no tenen ingressos, a condonar el deute acumulat a aquells què, objectivament, no puguen pagar.
4. L’accés gratuït a un mínim vital de subministre d’aigua i llum que garanteisca la dignitat de les persones.