El grup parlamentari Compromís ha presentat en Les Corts Valencianes una Proposició de Llei de Modificació de l’article 139 de la Llei 8/2010 de Règim Local de la Comunitat Valenciana per a què es reculla de manera explícita el dret de la ciutadania a gravar els plens dels consistoris.
Segons ha assenyalat el diputat de Compromís, Fran Ferri, “la ciutadania ha de tindre la possibilitat d’informar-se dels debats que tenen lloc als seus consistoris. Aquests debats, en alguns ajuntaments, són retransmesos per la televisió local o es troben disponibles en la pàgina web municipal. En altres corporacions, però, no només no estan disponibles en format audiovisual en cap plataforma, sinó que a més s’obstaculitza la gravació de les diferents reunions per part de ciutadans i ciutadanes que, voluntàriament i sense cap cost per l’administració, assumeixen una funció de comunicació dels debats que hauria de ser promoguda, més que perseguida, pels poders públics”.
Les diferents sentències del TSJCV i del Tribunal Suprem favorables al dret de la ciutadania a assistir a les reunions i enregistrar-les mitjançant equips audiovisuals per a la seua posterior publicitat, no han frenat desagradables incidents en què des dels governs municipals s’han impedit les gravacions, com són els casos d’Ibi i Aigües en 2011 o d’algunes Juntes de Districte de la ciutat de València en 2012.
Segons ha indicat Ferri “el punt primer de l’article 139 de la nostra Llei de Règim Local només parla de l’accés als plens dels mitjans de comunicació per a l’exercici de la seua funció en respecte al dret fonamental d’informació garantit per la Constitució. En la nostra proposició incloem explícitament en este punt també a la ciutadania en general”.
Així mateix la proposta de Compromís modifica el punt tercer d’este article per a establir com a públiques totes les sessions dels altres òrgans complementaris dels consistoris que fins ara la llei deixava en mans de la corporació local que tingueren caràcter públic o no.
Finalment la proposició de la coalició estableix un punt nou a l’article 139 en què s’estableix que: “Es permetrà, en tot cas, la gravació de les reunions per part de particulars. Sense perjuí de la iniciativa ciutadana, el consistori promourà la gravació i posterior publicació de les reunions en plataformes accessibles per a la ciutadania”.
Per a Ferri estos canvis legislatius són necessaris ja que “el dret a la informació transcendeix dels mitjans de comunicació a qualsevol ciutadà, per la qual cosa la literalitat de la llei no pot romandre al marge d’aquesta realitat i de la jurisprudència al respecte. Per açò creiem que l’actual llei ha de fer-se explícitament extensible a qualsevol ciutadà”.