Bota al contingut principal

• Mónica Oltra ha enviat també una carta al BEI per a esbrinar la destinació dels diners finançats per l’entitat europea des del 2006 per als centres educatius de la Comunitat Valenciana

El grup parlamentari Compromís ha remès una carta al Banc Europeu d’Inversions (BEI), així com una pregunta al Parlament Europeu, a través de l’eurodiputat Raül Romeva, per a esbrinar si la Generalitat Valenciana ha justificat les despeses relatives als diners finançats pel BEI per als projectes de construcció i rehabilitació de centres educatius des del 2006.

Així mateix Compromís ha presentat una sèrie de preguntes en Les Corts Valencianes perquè el Consell explique on han anat a parar els fons concedits pel Banc Europeu d’Inversions en els últims anys per a la renovació de centres educatius, a la vista de l’evident deterioració que presenten molts d’ells.

Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “en pocs mesos s’ha desplomat el sostre de dos col·legis i s’ha enfonsat el sòl d’un aula d’un altre, causant ferits. Hi ha associacions de pares d’alumnes que denuncien constantment que els centres on estudien els seus fills no tenen les mínimes condicions per a la docència. Estem parlant de col·legis amb goteres, banys en mal estat, humitats, aules amb cobertes de uralita, patis deteriorats, falta d’espai, barracons… És evident per a tothom que, malgrat les campanyes publicitàries llançades des del govern del PP, l’estat dels col·legis del nostre sistema públic és lamentable”.

Tot açò malgrat que el BEI ha posat a la disposició del govern valencià en els últims anys 1.300 milions d’euros per a la rehabilitació de centres educatius en projectes que també havien de ser cofinançats pel Consell. En concret l’any 2006 el Banc Europeu d’Inversions va aprovar la concessió d’un crèdit de 500 milions d’euros al Consell per a construir i rehabilitar centres educatius. En 2008 el BEI va tornar a finançar el programa “Crea Escola” destinat a la renovació d’escoles d’educació primària, secundària i de formació professional de la Comunitat Valenciana, amb un total de 300 milions d’euros. I en 2010 va ser aprovat un altre projecte denominat València Centres Escolars III per a la planificació, construcció, rehabilitació i extensió de 260 centres de preprimaria, primària, secundària i de formació professional de la Comunitat Valenciana que suposaven un crèdit del BEI de fins a 500 milions d’euros.

“Davant les sospites que haja pogut haver-hi una mala utilització dels fons públics des de Compromís hem presentat aquestes iniciatives davant el Parlament Europeu, Les Corts i el propi BEI. De fet una delegació d’aquest banc europeu va estar en la nostra Comunitat el mes de juliol de l’any passat inspeccionant les obres que havien cofinançat i encara estem a l’espera del seu informe de conclusions”.

Segons ha assegurat Oltra “volem conèixer si el BEI ha comprovat si s’ha construït, rehabilitat o ampliat els centres escolars citats en els projectes que ha cofinançat, així mateix volem saber perquè el govern del PP no ha invertit aquests 1.300 milions d’euros en la rehabilitació dels col·legis que ara s’estan caent a trossos”.

“La comunitat educativa està escandalitzada per l’estat dels centres i el govern del PP ha de donar moltes respostes sobre la destinació de tots aquests fons europeus per a la rehabilitació de col·legis”, ha conclòs la diputada de Compromís.