Compromís ha presentat iniciatives parlamentàries tant en el Congrés dels Diputats com en Les Corts Valencianes per a instar al govern central a dur a terme una investigació interna sobre la concessió d’un indult a un kamikaze, condemnat per sentència ferma del Tribunal Suprem, que va causar la mort d’un jove valencià en 2003.
Segons ha assenyalat Oltra “després de fer-se públic aquest indult el Ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, com a responsable de la seguretat vial, no va poder evitar fer pública la seua indignació. Posteriorment els mitjans de comunicació s’han fet ressò el malestar generalitzat del govern per haver aprovat l’indult, arribant-lo a qualificar com un gol que el ministre de justícia els havia colat”.
“La major sorpresa de tot aquest despropòsit es produeix quan el propi Ministre de Justícia, Alberto Ruíz Gallardón, va afirmar públicament que ell no tenia coneixement de l’indult. Cosa materialment impossible si tenim en compte la legislació sobre la matèria, atès que la llei de 18 de juny de 1870 que regula l’indult deixa en mans del Ministre de Justícia la formació de l’expedient, sent també al Ministre de Justícia a qui es remeten les sol•licituds d’inici del procés i a quine arriben els informes de tribunal sentenciador. En aquest cas l’indult es va concedir amb l’informe en contra tant de la Fiscalia com de l’Audiència Provincial”.
Per a Oltra “és indignant que després d’haver aprovat la tramitació i haver proposat al govern la concessió de l’indult, el ministre Gallardón es mostre públicament desconeixedor de l’expedient d’indult, quan la llei li atribueix personalment tota la responsabilitat”.
“A aquesta falta d’ètica cal afegir el fet que el fill del Ministre de Justícia treballa en el despatx d’advocats que va defensar al kamikaze. És per açò que instem al govern a realitzar una investigació interna relativa a l’expedient d’atorgament de l’indult i en el cas que es detecten irregularitats posar-les en coneixement de la justícia”.
Des de Compromís s’entén que aquesta actuació ha de ser motiu d’investigació judicial donada la gravetat que resideix en el fet que s’haja pogut afavorir a un client del despatx que empra al seu fill per part del titular de Justícia en el govern central.
De la mateixa forma a través d’aquestes iniciatives parlamentàries s’insta al govern central a anul•lar i revocar l’indult per haver-se concedit sense tenir en compte a la part ofesa, com són els familiars de la víctima, i haver-se aprovat en incompliment de l’art. 15 de la Llei de 18 de juny de 1870 que preveu com a condicions tàcites de l’indult que no cause perjudici a tercera persona o no lastime els seus drets, requisits que no es compleixen en el present cas.