El representant de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha defensat aquesta vesprada una proposta de resolució de la coalició basada també “en el malestar i el cabreig generalitzat de la ciutadania amb una de les decisions arbitràries del govern més sonades d’aquest últim any: l’amnistia fiscal, una mesura de la qual fa tan sols dos anys Rajoy s’escandalitzava i deia que de cap de les maneres s’anava a donar suport ni donar-li beneficis a aquells que fan tot el possible per no pagar res”.
Per al diputat de Compromís, “és molt més greu que tot açò que ens deien fa dos anys. S’encobreix el blanqueig de capitals, els diners de les màfies, de delictes de sang, es boicoteja la recerca judicial de l’origen del diner negre, es boicoteja la recerca del cas de finançament il·legal del propi partit que aprova l’amnistia. Es boicotegen les recerques sobre corrupció”.
En to irònic, Baldoví ha dit que amb eixes afirmacions Rajoy, “tenia tota la raó del món, però en el moment que ha tingut en les seues mans les regnes del govern, ha fet just tot el contrari. Però això, amb el PP, no és cap novetat i per eixe motiu no li ha tremolat la mà per a promoure una amnistia generalitzada per als defraudadors, als qui eximeix de responsabilitat penal i el govern es compromet al fet que no es verificarà la informació que es presenta”.
Per a Baldoví, “l’amnistia fiscal és el llaç final d’una trama de corrupció en la qual el PP és el seu cor. Un partit corrupte fins a les seues entranyes, que segons els papers del seu tresorer publicats atorga contractes públics a canvi de donacions en diners negre que es reparteixen entre els càrrecs del partit. Així entenen la política i l’exercici del càrrec, com un instrument per a traure profit de les necessitats de la gent”.
Baldoví ha denunciat des de la tribuna del Congrés que és un autèntic escàndol que el Govern, “no s’haja molestat a acarar les dades, amb la finalitat de conèixer si aquell que es pretén emparar en l’amnistia fiscal té en marxa un procediment penal, com en el cas del popular Luis Bárcenas o dels implicats en la trama Gürtel, per citar alguns casos més mediàtics, però la pregunta que faig és, a més d’eixos casos, sap el ministre quantes persones més té en marxa un procediment administratiu o sancionador iniciat per part de l’Agència Tributària? Perquè a eixos ciutadans no se’ls pots aplicar eixa mesura de gràcia que, no obstant això, el Govern sí que ha aplicat”.
Per eixe motiu, el parlamentari de Compromís ha defensat que s’inicie un procés de comprovacions urgents de totes les declaracions tributàries especials presentades, amb la finalitat de paralitzar aquelles que tinga un procediment penal en marxa que guarde objecte amb la declaració o que existisca també un procés sancionador.
També Baldoví ha defensat la urgència d’atendre la petició dels sis jutges d’instrucció de l’Audiència Nacional que han reclamat per escrit més mitjans materials i personals per a lluitar contra la corrupció.
L’Organització Professional d’Inspectors d’Hisenda de l’Estat (IHE) ha presentat una petició formal a l’Agència Tributària perquè els deixen investigar als contribuents que s’han acollit a l’anomenada amnistia fiscal i perquè aquest procediment s’incloga en el pla de control tributari de 2013, però, segons Baldoví, “dubte molt que la directora general de l’agència tributària atenga aquesta petició”.
Baldoví ha instat, sense èxit, al fet que el Govern reconega que l’amnistia fiscal “és un autèntic nyap, que està mal feta i de la forma que s’ha fet és perquè els defraudadors paguen poc”.