Els consellers i conselleres de Compromís s’ha reunit a la ciutat de València per a constituir el Consell General de la coalició. Entre els primers acords, s’ha ratificat per unanimitat la Mesa, formada per Diego Gómez (adherits), Ali Brancal (BLOC), Esther Gallardo (adherits), Toni Planells (Iniciativa del Poble Valencià) Juan Ponce (Els Verds-EE del PV) i també s’ha aprovat el reglament de funcionament del Consell i dos esmenes molt importants i que canvien la forma de fer política, perquè per una ampla majoria s’ha acordat que als consells tindran veu tots els militants que hi vulguen participar, encara que no siguen consellers i també es donarà veu a tots els coŀlectius socials que també vulguen fer una aportació als debats de Compromís.
Un dels moments més esperats ha estat les intervencions dels portaveus nacionals de la coalició: Enric Morera i Mònica Oltra, que han estat rebuts per una forta ovació.
En la seua intervenció, Mònica Oltra ha assegurat que en l’actualitat, “està accelerant-se el procés de la caiguda del PP al País Valencià, una caiguda molt afavorida pel sainet de Bárcenas i també perquè molta gent que ha votat al PP té vergonya del que han votat i hi ha un procés de canvi de vot i per això a Compromís tenim un gran repte, el repte de que confien en nosaltres”.
En vistes al canvi polític, Oltra ha llançat un missatge clar a les 300 persones que han participat en el Consell General. Segons la portaveu adjunta de Compromís a les Corts, “som els que millor hem dit el No i ara hem d’aprendre a construir el nostre Si i per això és tant important la constitució del Consell de hui. No volem despotisme ni iletrat ni iŀlustrat i estem en disposició de liderar el procés del canvi i volem ser majoria. Per a governar hem de parlar-li a la gent i hem de convéncer a la resta de mobilitzadors de la societat que cal descentralitzar la mobilització. Hem de fer de la mobilització un espai de socialització i de trobada i ha de passar per cada poble i ciutat del país”.
Segons Oltra, “els valencians tenim moltes virtuts i hem de pensar des d’allò xicotet. La terra i la indústria històricament és un exemple i lliga amb això de l’economia del bé comú. si canviem la manera de consumir, ja pot Barberà obrir en diumenge tots els centres comercials que vulga, però si canviem els hàbits de consum, canviem les regles del joc”.
Dins d’eixes del trencament d’eixes regles del joc, Oltra ha defensat la necessitat de crear una banca popular, “primant l’interés coŀlectiu, recuperant l’esperit de que els qui més tenen deixen als qui tenen menys i ho necessiten”.
La portaveu nacional de Compromís ha estat molt clara en el tancament del seu discurs, assegurant que amb la constitució del Consell General “comença el canvi polític. Hem d’acompanyar a molta gent en el camí de l’emancipació i fer a les persones els protagonistes de la seua vida i que siguen també els protagonistes de Compromís, com també hem decidit hui ací, donant la paraula a tot el món”.
Morera ha centrat també el seu discurs en les persones i ha començat parlant de José Antonio Diéguez, veí de Bilbao que és la primera víctima després de l’admissió a tràmit de la ILP contra el desnonament. El portaveu de Compromís ha estat clar quan s’ha referit a este cas com un cas dramàtic provocat per “la seua crisi” i per això, Morera ha llançat una gran pregunta a l’auditori: “Què anem a fer des de Compromís per les persones com a José Antonio Diéguez? Som uns instrument al servei dels ciutadans i cal urgentment un canvi de la política del sistema, del seu sistema bipartidista i ho anem a fer amb un somriure, com el nostre logo però sent molt seriosos, posant a les persones al centre de totes les nostres polítiques”.
El portaveu de Compromís ha advertit als consellers i conselleres de la coalició que, a partir d’ara, “ens acusaran de moltes coses i diran que nosaltres fem antipolítica, però no els feu cas, perquè ací els únics que fan antipolítica són ells, els del bipartit, els qui ho pacten tot i els qui s’ho repartixen tot, ells són el sistema i ja s’ho faran, perquè nosaltres anem a treballar en equip, junts poble a poble, ciutat a ciutat, comarca a comarca, vertebrant també un gran compromís europeu on tinguen cabuda els moviments de l’Europa del sud de ciutadans conscients de que esta no és la nostra crisi i que no ho pensem pagar amb el seu austericidi”.
Per tot això, Morera ha assegurat a tots els consellers i conselleres que en l’actualitat tots els militants de Compromís “tenen una missió compartida: rescatar a les persones i este és el nostre compromís”.
El tancament del consell ha estat a càrrec del diputat al Congrés, Joan Baldoví, qui ha destacat la força i la unió de la coalició, una formació “que camina amb les persones, amb la societat i que hem de ser l’altaveu dels problemes i també hem de ser els qui treballen per a solucionar eixos problemes. No tenim dret a fallar a milers de persones, no tenim dret que res puga amb el nostre projecte i mai podem deixar de mirar a la cara a les persones, per dir-les que mai caminaran soles, que tenen a Compromís”.
PROPOSTES DE RESOLUCIÓ
Tal i com avançàrem ahir, el Consell General de Compromís ha aprovat les següents propostes de resolució:
En el cas del finançament, des de Compromís defensen que, davant la situació d’emergència que viu la Generalitat “es fa necessari un canvi radical en les relacions econòmiques entre l’Estat espanyol i el País Valencià, un canvi que s’ha de traduir necessariament en un nou model de finançament autonòmic que respecte els principis de solidaritat, autonomia i suficiència financera recollits a la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA). En aquest context la Coalició Compromís ha de liderar la demanda d’un nou model de relacions Estat-Generalitat i de finançament presentant una Proposta Valenciana de Finançament Autonòmic, atès que al si de la Sectorial d’Economia hi ha un grup de treball sobre finançament autonòmic es proposa per a la seua aprovació que dit grup elabore la proposta a presentar per la Coalició Compromís”, segons explica la proposta de resolució.
En el terreny del deute públic, al Consell General de demà es debatrà i votarà un document en què es defensa que es realitze un informe que analitze el Deute Públic de la Generalitat Valenciana. “L’anàlisi se centrarà en els aspectes econòmics de la legitimitat del Deute, en tant que complisca o no la finalitat assignada de finançament del dèficit públic. Una vegada conegudes les conclusions, que se’n done la màxima difusió amb la creació d’una campanya específica per a la xarxa i la recollida d’adhesions per part de la ciutadania. A més, si cal, que es faça l’estudi jurídic de les possibles responsabilitats que se’n deriven davant d’un gestió negligent o dolosa del fons públics”.
ADMINISTRACIONS LOCAL
Al Consell General de Compromís també es marcarà una postura política clara en el tema de la reforma de les administracions locals que vol imposar el govern del PP. Per a la coalició, es tracta “d’un atac a l’autonomia local” i, per això, es proposarà un acord amb els següents punts:
1.- COMPROMÍS manifesta el seu rebuig a l’Avantprojecte de Racionalització de l’Administració Local, elaborat el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.
2.- COMPROMÍS manifesta la seua aposta per una gestió més propera a la ciutadania, més transparent i més eficaç, on els municipis i, sobretot, les comarques juguen el paper que els pertoca en la racionalització de la implantació dels serveis o de determinades infraestructures.
3.- COMPROMÍS reclama un nou sistema de finançament local que assegure als ajuntaments i les mancomunitats els recursos suficients per prestar els seus serveis.
4.- COMPROMÍS aposta per un nou model territorial basat en estructures de gestió i funcionament d’acord a la realitat política i social del País Valencià, fomentant les comarques coma ens vertebradors del mateix, des de la transparència, la democràcia i una nova Governança que permeta una adaptació més flexible als reptes dels nostres pobles i ciutats.
En línia amb la participació dels ciutadans i ciutadanes, els consellers i conselleres de Compromís també han donat el total suport a les iniciatives que promouen la lllibertat per gravar els plens municipals.
En molts ajuntaments, governats per alcaldes de partits majoritaris, s’entrebanca l’exercici d’un dret fonamental, vulnerant tota la normativa i jurisprudència al respecte. Per això, des de fa algún temps existeix una plataforma ciutadana que ha impulsat la campanya “GRABA TU PLENO” per tal de difondre els valors de la transparència i informació i d’empoderar a la ciutadania en pro d’una democràcia més participada i participativa i el Consell General de Coalició Compromís també ha acordat donar suport a la plataforma impulsora de Graba tu Pleno i adherir-se a les seues accions, així com empendre mesures de transparència i govern obert a tots els ajuntaments on estem a l’equip de govern, com també crear un grup de treball per elaborar un document marc de governs locals transparents i oberts on s’establisquen les bones practiques a aplicar als municipis on tenim responsabilitats de govern.
MEDI AMBIENT
En matèria mediambiental, des d’Els Verds-Esquerra Ecologista del País Valencià portaran al ple del Consell General una proposta de resolució per a demanar la dimissió de la consellera Isabel Bonig, “per la seua pèssima gestió al front del seu departament, i especialment per la seua lamentable política de gestió dels residus i del medi natural valencià. Les darreres actuacions de la conselleria, que s’afegeixen als greus incendis de l’estiu passat, retallant efectius humans i materials en tasques de vigilància i prevenció, en les dotacions dels parcs naturals i, com a gota que fa vessar el got, les subhastes de forests públics a preu de “saldo” per a la seua gestió privada durant 20 anys, resulten intolerables i una veritable agressió contra el patrimoni natural de totes les valencianes i valencians”.
En el camp mediambiental, de les energies renovables sostenibles i del cooperativisme, el Consell General també ha aprovat donar suport a Som Energia i altres iniciatives que sorgisquen com a alternativa a l’ologipoli de les grans empreses energètiques, de la mateixa manera que han mostrat el rebuig de la coalició als entrebancs polítics que s’estan trobant per a operar en el mercat i oferir el seu servei a la ciutadania i, com a prova del suport, s’ha acordat contractar energia verda i cooperativa en les seus i locals de Compromís. En un termini de 6 mesos l’àrea de finaces portarà a aquest Consell General un informe sobre l’aplicació de la mesura.
SOLIDARITAT INTERNACIONAL
En matèria de solidaritat internacional, en el Consell General de demà també es votarà al voltant d’una proposta de resolució per instar al govern d’Espanya, “a que assumisca la seua responsabilitat i intervinga per a l’alliberament immediat dels presos de Gdeim Izik condemnats pel tribunal militar marroquí, i tots els altres presos polítics sahrauís”.
ALTRES TEMES
El Consell General també ha aprovat per unanimitat donar suport a tot el moviment contra la prospeccions en el territori mitjançant la tècnica del fracking i l’adhesió de Compromís al manifest antifeixista europeu.