Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha plantejat la necessitat de la creació d’un banc públic valencià que pal·lie els greus problemes econòmics que està comportant la falta de crèdit.

Segons ha assenyalat la diputada d’Iniciativa i portaveu adjunta de Compromís, Mireia Mollà, “la nostra proposta es basa en aprofitar l’estructura de l’Institut Valencià de Finances, dotant-lo de major autonomia i més competències per reconvertir-lo en un banc públic que, en principi, tinga una exclusiva finalitat de crèdit i social, no comercial”.

“Atenent la finalitat social –ha afegit Mollà- este banc públic valencià oferiria crèdits bàsicament a xicotetes i mitjanes empreses, encara que també podria entrar en el sector hipotecari. El president d’este banc públic hauria de ser triat per Les Corts Valencianes amb el més ampli consens possible”.

“La restricció de crèdit està ofegant l’economia del País Valencià dificultant l’eixida de la crisi que patim. Però des de l’administració autonòmica valenciana es pot fer més que simplement resignar-se a la situació com fa l’executiu que encapçala Francisco Camps. Podem crear la nostra pròpia eina creditícia per aportar liquidesa a la nostra economia”.

Per a la diputada ecosocialista “la necessitat d’esta banc públic valencià és urgent, més tenint en compte que la Comissió Europea va paralitzar els avals que la Generalitat donava a CAM i Bancaixa per a trobar finançament per a les PIMES valencianes. La Comissió Europea no haguera pogut paralitzar els crèdits per a les PIMES si el finançament haguera vingut directament del banc públic que proposem crear”.

“Després de la consolidació d’este banc públic per al crèdit, si el sistema financer continua amb la tendència actual, es podria plantejar la necessitat de què este banc públic s’estenga també cap a altres aspectes de la banca comercial. Açò també podria rescabalar la pèrdua de la CAM i Bancaixa, en el cas de què no es puguen paralitzar els processos d’absorció, per a poder comptar de nou amb l’autonomia financera que necessita el País Valencià”, ha conclòs Mollà.