Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha registrat hui en Les Corts Valencianes una petició de creació d’una comissió d’investigació que esclarisca on han anat a parar els fons atorgats pel Banc Europeu d’Inversions (BEI) a la Generalitat Valenciana per a finançar el programa Crea escola per a la rehabilitació i construcció de centres educatius.

 

Compromís ha tingut coneixement d’un informe de conclusions del Banc Europeu d’Inversions amb motiu d’una reclamació realitzada per l’AMPA del col·legi Emilio Lluch de Nàquera en què els pares i mares d’alumnes denunciaven que encara haver estat inclòs este centre des de 2008 en un programa de rehabilitació de centres educatius de la Generalitat Valenciana cofinançat pel BEI, hores d’ara no s’hi ha realitzat cap actuació i les instal·lacions educatives presenten un estat lamentable.

 

El desembre de 2008 es va fer públic pel Banc Europeu d’Inversions el finançament del programa “Crea escola” destinat a la renovació d’escoles d’educació primària, secundària i de formació professional de la Comunitat Valenciana, amb un total de 300 milions d’euros aprovats, sota la denominació del projecte València Centres Escolars II-2. Este préstec del BEI tenia com a finalitat eliminar les aules prefabricades, proporcionar instal·lacions educatives adequades per impartir programes d’estudis moderns i ampliar la seva capacitat per atendre el ràpid creixement de la població.

 

Per a la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “l’informe de conclusions del BEI que hem conegut és demolidor amb la gestió del PP. Després de la reclamació de l’AMPA d’este col·legi de Nàquera el BEI constata que el programa Crea escola està molt lluny de complir les expectatives amb què fou finançat, que la Generalitat va escometre les actuacions en col·legis més senzilles de realitzar i no ha fet res amb els col·legis qualificats com a prioritat màxima per tindre instal·lacions insuficients i inadequades i fins i tot arriba a afirmar que la Generalitat pareix mostrar considerable falta de voluntat per a resoldre problemes. En definitiva per al BEI existeix un risc important de que els projectes de rehabilitació de centres educatius no es finalitzen i assenyala directament a les retallades en educació realitzades pel govern valencià com a responsables de què no s’haja complit amb els objectius del programa Crea escola”.

 

És obvi que l’estat d’alguns centres educatius de la nostra xarxa pública és lamentable. En pocs mesos s’ha desplomat el sostre de dos col·legis de primària i s’ha enfonsat el terra d’una aula d’un altre col·legi també de primària, causant ferits. Hi ha múltiples col·legis que no han estat ni construïts ni rehabilitats i el govern valencià afirma en les seues reunions amb els pares d’alumnes que no té recursos econòmics per complir amb el pla “Crea escola” tot i haver rebut fons europeus per a la seua realització.

 

Per a Oltra “davant esta situació creiem que és necessària una comissió d’investigació parlamentària en Les Corts Valencianes que oferisca llum sobre el destí atorgat pel Consell als diners concedits pel Banc Europeu d’Inversions i els motius pels que no s’han rehabilitat els col·legis que es consideraven prioritaris en el programa Crea escola”.