La portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, ha assegurat hui que les últimes respostes a peticions de documentació rebudes per part de la consellera d’Educació i Cultura, Maria José Català, sobre la relació entre l’IVAM i Gao Ping, és un reconeixement explícit de què este museu es regeix únicament per l’interés particular de Consuelo Císcar.
Després de revisar el passat més de gener la documentació relativa a la relació entre l’IVAM i el galerista d’art, imputat per blanqueig de diners, Gao Ping, reclamada per Compromís, Oltra va constatar que l’únic document aportat pel museu que justificava la compra d’una col·lecció de fotografies propietat de Gao Ping era un acta de la sessió de la Comissió Assessora de l’IVAM per a l’adquisició d’obres d’art. Segons eixe acta la gerent de l’IVAM, Consuelo Císcar, va proposar a la Comissió la compra d’esta col·lecció i el preu pel que s’havia de comprar, 440.000 euros, cosa que els assessors van aprovar.
Davant esta situació Compromís tornà a registrar una petició de documentació en Les Corts per a què el Consell aportara els informes artístics i la documentació tècnica relativa a la fixació del preu de compra de les obres d’art xinés comprades al galerista Gao Ping i els informes tècnics que justificaren la decisió de realitzar a Xina l’exposició ‘Art i Esport’ entre el 15 de juliol i el 20 d’agost de 2008 sufragada íntegrament per l’IVAM, que també beneficià Gao Ping. El Consell no ha pogut aportar cap d’estes documentacions.
“La nostra sorpresa ha sigut majúscula en comprovar com en el Ple de Les Corts de la setmana passada la consellera Català defensava la compra d’estes obres d’art a Gao Ping assegurant que esta transacció va comptar amb els informes favorables tant de la comissió assessora en matèria d’adquisició d’obres d’art com del Consell Rector de l’IVAM. Açò és totalment fals, ja que la mateixa Català reconeix en les seues respostes a peticions de documentació de Compromís que tota la documentació que existeix al respecte és la que Oltra va poder consultar el passat mes de gener en l’IVAM i en eixa documentació no existeix cap informe que justifique esta compra a Gao Ping”.
Per a Oltra “les respostes de la Consellera Català a les nostres peticions de documentació deixen ben clar que no existeix cap informe tècnic que justifique la compra de la col·lecció de fotografies a Gao Ping ni tampoc cap informe que justifique el preu que es pagà, per la qual cosa Català reconeix que la voluntat de Consuelo Císcar és l’únic paràmetre que es tingué en compte en esta sorprenent transacció realitzada molt per damunt del preu de mercat”.
En quant a la decisió de realitzar l’exposició a Xina, la consellera Català assegura que per a realitzar exposicions “es valoren múltiples factors com ara: la qualitat del projecte, el cost d’este, l’equilibri de la programació, l’oportunitat d’exposar la col·lecció en un determinat museu, etcètera”. La consellera assegura que estos factors han concorregut de manera favorable en eixa exposició a Xina, però no aporta cap informe que ho acredite, a pesar d’haver sigut demanat, per la qual cosa, segons Oltra “podem comprovar com s’han gastat diners públics en una exposició sense que s’haja elaborat cap informe sobre la seua idoneïtat”.
Per a Oltra “estes respostes de Català són una constatació de què Consuelo Císcar gestiona l’IVAM a colp de la seua voluntat, les exposicions i les compres d’obres d’art es realitzen per què a ella li dóna la gana i punt. Esta manca d’informes que justifiquen les seues decisions desvetllen irregularitats en la nefasta gestió de Císcar en l’IVAM, al temps que evidencia que des del Consell no se li demana cap justificació de les decisions que pren la directora-gerent del buc insígnia dels museus valencians. Ni tan se vol en este cas en què l’IVAM ha fet negocis amb un implicat en un gravíssim cas de blanqueig de diners”.