Bota al contingut principal

El Jutjat del Contenciós Admnistratiu número 7 de València ha declarat nul l’acord de l’Ajuntament de Meliana, per ser contrari a dret, de supressió de la plaça de tècnica de promoció del valencià, acord impulsat i aprovat de manera definitiva pel govern del Partit Popular en la sessió plenària de 26 de gener de 2012. L’acord es declara nul perquè imcomplix els objectius previstos pel Reglament de promoció de l’ús del valencià de l’Ajuntament de Meliana, aprovat per unanimitat el 1997 i hui vigent. I es condemna l’Ajuntament al pagament de les costes del procediment judicial.

Així ho han anunciat aquest matí en roda de premsa el portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, el diputat provincial de la formació, Emili Altur i el portaveu de la coalició a l’Ajuntament de Meliana, Josep Riera. Tots tres han celebrat la decisió judicial, “que demostra els atacs continuats i injustificats del PP a la plena normalització de la nostra llengua en l’administració pública local”.

Segons Josep Riera, “és molt trist i significatiu que el PP no atenguera, en un acte clar de prepotència i de nul·la sensibilitat respecte del valencià, les crides contínues de BLOC-Compromís perquè no se suprimira la dita plaça i es permetera el funcionament normal de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià, amb els recursos humans i econòmics adequats”. Cal recordar que el grup municipal valencianista esgotà la via administrativa amb les pertinents intervencions en els diferents òrgans col·legiats municipals, la presentació d’al·legacions a l’aprovació inicial, i les corresponents notes de premsa de denúncia. El govern popular no va atendre cap dels arguments dels valencianistes i, finalment, la jutgessa ha condemnat l’Ajuntament i obliga els populars a rectificar.

La jutgessa és clara i contundent: La plaça de tècnica de promoció del valencià es troba en una posició diferent a altres per l’aprovació, el 1997, del Reglament de promoció de l’ús del valencià i l’assumpció voluntària, per part de l’Ajuntament, d’esta obligació. A més, l’Ajuntament no ha acreditat que actualment hi haja personal municipal capacitat, tècnicament, per a complir les obligacions que determina el dit reglament; i tampoc que les mesures adoptades després de la supressió de la plaça -l’acte recorregut- permeten complir dites obligacions. També considera clarament insuficients els 500 € destinats en els pressupostos del 2012 a la promoció del valencià.

Segons ha declarat el diputat provincial de Compromís, Emili Altur, “fa molta pena els acords de l’ajuntament de Meliana contra la nostra llengua, quan és un tema que, per exemple a la diputació ni es qüestiona i té una oficina al servei dels pobles xicotets, i allò normal és que els pobles més grans tinguen la seua propia oficina per garantir la total normalització del valencià a la vida pública”.

En la mateixa línia ha comparegut el portaveu de Compromís en les Corts, Enric Morera, qui ha assegurat que des de la seua formació demanen al PP de Meliana que recupere “la normalitat i pose en marxa l’ofina del valencià, més encara tenint com tenen de regidor al president de Lo Rat Penat. Si no defensen la llengua, no poden defensar l’agricultura, o l’economia o la nostra identitat i per tant, no poden vindre a donar-nos lliçons ni de valencianisme ni de valenciania perquè al dia de hui, el PP representa tot el contrari”.