Bota al contingut principal

El portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, ha registrat en Les Corts una sèrie de preguntes parlamentàries adreçades al Consell perquè explique la falta de planificació i operativitat de l’administració autonòmica a l’hora d’aplicar la nova normativa que va entrar en vigor el passat dia 1 de juny per la qual s’obliga a què tots els immobles que es venguen o lloguen tinguen un certificat d’eficiència energètica.

 

El Reial decret 235/2013, de 5 d’abril, pel qual s’aprova el procediment bàsic per a la certificació de l’eficiència energètica dels edificis, va entrar en vigor a principis d’aquest mes, i tots els immobles que es venguen o lloguen, han de tindre un certificat que informe al futur llogater o comprador del potencial de consum energètic de l’immoble (certificat que ja tenen tots els electrodomèstic amb una lletra de la A la G), per aplicació d’una normativa europea.

 

Segons ha assenyalat Ponce “es dóna el cas que mentre bona part de les comunitats autònomes ja han desenvolupat i aplicat aquesta normativa establint registres autonòmics on dipositar aquests certificats, al País Valencià, a hores d’ara encara no s’ha creat cap organisme on registrar aquests certificats, ni s’ha clarificat si s’aplicarà cap taxa administrativa per presentar-lo. I els venedors o llogaters estan ara en el desconcert total, ja que la manca d’informació és total, perquè la legislació preveu sancions de fins a 6.000 euros per a qui llogue o venga un immoble sense presentar abans este certificat”.

 

Per al diputat de Compromís “la desídia del govern del PP està fent que una mesura tan positiva què fomenta l’eficiència energètica dels habitatges i a la llarga permetria estalviar molt en consum energètic, estiga sent apreciada amb reticències i desconfiança per la ciutadania. Sense cap campanya informativa ni de suport per part de l’administració esta important mesura acabarà sent considerada només com una nova càrrega a la comercialització d’immobles”.

 

Des de Compromís es denuncia també que l’Agència Valenciana de l’Energia, que hauria de ser l’encarregada de coordinar i informar dels processos sobre certificats energètics, té en la seua web una informació insuficient i poc aclaridora. Ponce proposa al Consell que a través d’esta Agència realitze una campanya informativa i establisca mesures de suport per a la correcta instauració dels certificats energètics en la compra-venda i lloguer d’habitatges.