Fins desembre de 2012, quan des de Compromís es va alertar de la presència de munts de restes de palmeres mortes en els voltants de la planta de tractament de Cervera de Maestat (Pla Zonal I de residus), aquesta pràctica s’havia continuat fent, amb el risc que suposada si qualsevol d’eixos exemplars, com era ben probable, estara afectat per la plaga del morrut roig.
Arran d’aquella denúncia, es van fer les inspeccions i obligar a la retirada, però no va ser fins a que en maig es va indicar al Consell que els gestors de la Planta continuaven sense complir allò exigit, es va procedir a a retirar les restes, però des del Consell no es va encetar cap investigació per saber si s’havia pogut propagar la plaga a l’estar incomplint la normativa de tractament de restes de palmeres afectades, ni es va imposar cap sanció per incompliments greus.
Ara, en una nova resposta parlamentària es reconeix que després de les preguntes noves de Compromís fetes per la diputada autonòmica Mònica Oltra, es va tornar a visitar la zona i es va vore com no hi havia ja “pràcticament” restes vegetals abocades irregularment, i minimitzen l’impacte. I és en març de 2013, mesos després de la denúncia pública i parlamentària, quan la mercantil explotadora de la instal·lació va elaborar un procediment d’admissió de residus de poda en la planta, per evitar entregues de palmeres afectades pel morrut (que tenen un tractament específic), per tant, fins eixa data, no hi havia cap procediment per evitar l’admissió d’aquestes restes.
El Consell, a pesar de l’autoritat mediambiental que té, es desentén dels possibles efectes que haja pogut tindre aquesta pràctica, i passa la pilota a la Confederació Hidrogràfica.
El problema puntual amb les restes de palmeres és una mostra més d’una negligent gestió de les instal·lacions de l’abocador i planta de Cervera, que Compromís ve denunciant des de la seua posada en funcionament.