Les Juntes rectores dels Parc Natural valencians tenen una activitat quasi nul·la, sols reunint-se en la majoria dels casos una vegada per any, i perquè així estan obligats. Aquest òrgan consultiu de suport a la gestió del parc el conformen representants dels ajuntaments afectats per un espai protegit, dels propietaris, d’entitats socials, institucions o econòmics, ecologistes, grup vinculats a aquests espais, i té com funcions informar del pressuposts, emetre informes de caràcter previ que tinguen que vore amb l’ordenació de l’espai protegit, propostes de millora de l’espai, emetre qualsevol tipus d’informe quan li siga sol·licitat, i proposar actuacions s i iniciatives per la difusió i posada en valor i, proposar mesures per millorar la gestió, et.
Aquestes juntes, són per tant, on participa la ciutadania (bé pels seus representats polítics, o per part dels propietaris o ONG), i es demostra que el seu paper s’ha deixat en el més pur testimoniatge, així es desprén de la resposta donada per la Consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient; a una pregunta formulada pel diputat autonòmic de Compromís, Juan Ponce; de la politització total de les direccions dels Parc Natural i el desmantellament de tot el personal que hi ha treballava, també s’arriba a l’anul·lació de l’operativitat de les Juntes Rectores, les quals en molts casos s’ha mostrat molt crítiques amb la política de retallades del Consell.
Així, dels 24 parcs naturals valencians, durant 2013, sols 4 de les Juntes Rectores s’han reunit (Penyagolosa, Serra d’Espadà, Fondo i Columbres).
En 2011, sols es van reunir un cop les juntes rectores de tots els parcs, excepte la de la Serra Calderona, Espadà, Font Roja, Montgó, o Columbretes, que ho van fer 2 cops, tres en el cas de l’Albufera, i no cap en el cas del Penyal d’Ifac.
En 2012, totes les juntes es van reunior sols un cop excepte 2 cops les de l’Albufera, o Serra Mariola, tres cops la de la Font Roja, i no cap la de les Llacunes de la Mata i Torrevella.
Per a Compromís aquestes respostes demostren la poca participació que es vol donar als òrgans col·legiats de suport a la gestió dels parcs naturals.