Compromís-Equo ha registrat al Congrés, per al debat en la Comissió d’Hisenda, una proposició no de llei amb la qual exigeix al Govern que prenga mesures per acabar amb el problema “crònic” d’impagaments de les administracions públiques als seus proveïdors autònoms, i planteja possibilitats com crear un registre de factures impagades o un sistema de compensació automàtica.
Els deutes i impagaments de les administracions en l’actual context econòmic està posant “clarament en perill” la viabilitat de moltes petites i mitjanes empreses i autònoms, que “necessiten liquiditat per poder sobreviure”.
A més, la coalició critica la relació “profundament desequilibrada” que existeix entre les conseqüències d’un retard en el pagament d’impostos o cotitzacions per part de les empreses amb el que passa quan les administracions són les moroses, “sense sofrir les oportunes sancions i recàrrecs, sense conseqüències”, malgrat “posar en joc la viabilitat” de moltes activitats productives i els llocs de treball que en depenen.
“Les administracions haurien de ser les primeres interessades a aplicar-se les normes que apliquen als seus ciutadans, qüestió que sembla de sentit comú i de justícia”, defensa Compromís-Equo, que exigeix a l’Executiu que “prenga les mesures necessàries per acabar amb els problemes crònics d’impagaments de les administracions públiques als autònoms”.
Així doncs, planteja algunes possibilitats per superar aquest problema a través d’un “sistema de compensació i penalització per deutes que recupere un cert equilibri en la relació i, al temps, suavitze la situació que viuen autònoms i microempreses”.
En concret, s’hauria de crear un Registre d’Acceptacions Impagades (RAI) de l’Administració estatal, autonòmica i local, en el qual s’incloguen les quantitats i el temps de morositat, perquè els autònoms i microempreses “sàpiguen a què s’han d’atendre en cas de contractació, ajudes o subvencions”.
A més, la coalició valencianista, d’esquerres i ecologista defensa la posada en marxa d’un “sistema integral de compensació de deutes” entre Administració i administrats “sense límit i que afecte al conjunt de les administracions”, així com un sistema de terminis i recàrrecs a aplicar en cas d’incompliment, “similar al que aplica l’Administració als seus administrats”.
“Aquestes, i altres propostes que es pogueren posar damunt de la taula, haurien de ser negociades i desenvolupades per establir una relació més justa i al temps suavitzar les dificultats que molts autònoms i microempreses tenen en el moment actual per falta de liquiditat. Són mesures de justícia i de sentit comú”, conclou Compromís-Equo.