Lamenta “la lentitud a realitzar unes analítiques que han de determinar la perillositat de les substàncies abocades sense autorització”.
El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha explicat que “el 14 d’octubre passat li vaig presentar una pregunta parlamentària a la consellera d’Infraestructures, per saber si el seu departament havia autoritzat l’empresa Reyval Ambient a dur a terme cap nova activitat en l’abocador que aquesta empresa té a l’Alcora. Perquè el dia 8 d’aquell mes s’hi havia produït un abocament de terres, d’unes 130 tones”.
Pañella ha afirmat que “la resposta que m’ha donat la consellera a aquesta pregunta du data del 2 de desembre, però l’hem rebuda molt de temps després. I bé, mesos després de la pregunta, la consellera ens confirma que no ha donat a Reyval cap autorització. Diu que van avisar l’Equip de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil, que hi va prendre mostres… i que a hores d’ara continuen esperant “els resultats de les analítiques”. A veure, quan estem parlant de temes en els quals entra en joc la salut de la ciutadania, ens sembla un temps excessiu per a unes analítiques que haurien de requerir plena urgència, per saber de quines substàncies estem parlant, quins perills impliquen i, cas que aquest perill siga cert, com ens temem, actue ràpidament per a acabar amb la seua perillositat”.
El diputat de Compromís ha assegurat que “aquest ritme d’actuació no mostra cap interés per part de la conselleria; ben al contrari, revela una desídia que entra perillosament en la connivència; perquè, amb independència de la perillositat, és un fet demostrat que s’ha produït un abocament no autoritzat, i cal actuar-hi en conseqüència. Per això li exigim a la consellera rapidesa i contundència: rapidesa, perquè no pot deixar eternitzar-se unes anàlitiques, potser amb l’esperança que ho deixem córrer, cosa que ja li garantisc que no passarà; i contundència, perquè ja està bé que l’empresa Reyval, amb la tàctica dels fets consumats, actue com si estiguera per damunt de la llei. I que l’única resposta de la consellera siga “dictar requeriment a l’empresa que no es produïsca cap abocament més, amb l’advertència que podran imposar-se multes coercitives”, en comptes d’actuar ja amb fermesa davant d’un fet demostrat”.