El portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Enric Nomdedéu, ha afirmat que “Compromís no s’ha esperat a que Moliner ens inste a investigar les suposades irregularitats que puguen haver-se produït en la Diputació, sinó que porta molts mesos col·laborant amb la causa oberta per la Fiscalia i aportant documentació pública per determinar si ha hagut suposades irregularitats en el repartiment i el pagament de les entrades de la Beneficència”.
De fet, Nomdedéu ha denunciat hui, fruit d’aquesta investigació, que la Diputació va destinar al pagament d’entrades de la Beneficència diners consignats a projectes d’obres i servicis de xicotets municipis dels Planes d’Obres i Servicis de la Diputació, departament dirigit pel fins ara vicepresident, Francisco Martínez.
Així ho constaten nombrosos decrets de presidència del 2011 i 2012 que detrauen diners per a obres en xicotets municipis els impostos del qual es recaptaven des de la Diputació però l’import dels quals no arribava a cobrir el cost de les entrades suposadament rebudes pels esmentats consistoris.
“Des de Compromís ja hem denunciat l’arbitrarietat de quedar-se amb els tributs de municipis per unes entrades que, en molts casos, no s’havien justificat, com va ocórrer a Vila-real”, explica Nomdedéu. No obstant això, un estudi detallat de les pràctiques de la corporació provincial constatarien que no sols es restaria diners dels tributs dels dits municipis, sinó que, “precisament en localitats molt xicotetes, amb ajustat pressupost, la Diputació decidia cobrar-se les entrades restant diners dels Planes d’Obres i Servicis destinats als dits municipis”, diu Nomdedéu.
“Considerem escandalós que unes entrades que en la majoria de casos no se sap qui va rebre o qui as va rebre, es paguen amb part dels diners destinats al pla d’Obres i Servicis de la Diputació, és a dir, amb diners destinats a tots els ciutadans. Algú hauria de donar explicacions”.
Així va ocórrer per exemple a Argelita, on davant d’uns deutes per unes suposades entrades de la Beneficència de 2011, l’import de les quals ascendia a 2.140 euros, i davant d’uns impostos que només arribaven a 274,26 euros, la Diputació va decidir cobrar la diferència de les obres complementàries dels PPOYS 2011.
El mateix va ocórrer a Bejís, amb un suposat deute de 1.080 euros en entrades, però on la Diputació només va ingressar per impostos 628,02 euros, La corporació provincial va traure la diferència de l’import destinat a una de les obres dels PPOYS.
Un altre xicotet municipi de la província, Caudiel, va patir també retallades en els PPOYS per a pagar entrades de bous. En este cas, la recaptació per impostos de la Diputació només ascendia a 1.400,48 euros, però el deute de les suposades entrades sumava 2.460 euros. D’ací, que la corporació Provincial decidira restar la diferència d’una altra obra dels PPOYS.
El mateix va ocórrer eixe mateix any en Cortes d’Arenós, que per a pagar els 1.630 euros del preu de les entrades, i davant d’una recaptació de a penes 290 euros per impostos d’octubre, la Diputació va restar la diferència d’una altra obra complementària dels PPOYS d’eixe any.
La llista continua amb Villamalur, Catí i Rossell. En el cas d’Argelita, de fet, la Diputació es va cobrar fins a 2.140 euros en entrades del 2009, 2010 i 2011 suposadament facilitades a l’Ajuntament. No obstant això, l’Ajuntament va presentar una reclamació davant de la Diputació i va al·legar que en 2009 no s’havia rebut cap entrada, ja que “no consta acreditat que les entrades de 2009 s’entregaren a l’Ajuntament”.
Pel que l’Escola Taurina, es va veure obligada a tornar part de l’import, en concret 480 euros. Una cosa semblant va ocórrer a Orpesa, on es van haver de tornar els 1.320 euros cobrats per la Diputació perquè, segons el consistori, ja s’havien liquidat anteriorment els deutes.