El grup parlamentari Compromís ha anunciat la presentació en ñes Corts d’una petició de creació d’una Comissió d’Estudi per a la reconversió del sector de la construcció.
Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “en esta comissió, experts en la matèria, representants de l’administració i els grups parlamentaris valoraríem les mesures a adoptar perquè la construcció torne a ser un sector de creació d’ocupació de qualitat”.
Compromís considera que este debat s’ha de realitzar sota els criteris d’eficiència energètica i mediambiental, establint els principis rectors d’un pla de rehabilitació i de reconversió ecològica del parc de vivendes, que reduisquen la nostra dependència energètica i revitalitzen l’economia a través d’un sector fonamental com és el de la construcció.
Per a Oltra, “el discurs oficial planteja que la crisi econòmica ha colpejat durament a la construcció com a sector industrial, obviant que la mala gestió d’este sector ha sigut clau en l’aprofundiment de la crisi en el nostre territori. Ara com ara, ja ningú no discuteix la necessitat de reconversió d’este sector amb l’objectiu que torne a crear ocupació, si bé dins de la sostenibilitat tant mediambiental com econòmica, una volta demostrat allò absurd de construir més del que el mercat és capaç d’assumir amb el cost mediambiental que tot açò implica”.
És per açò que des de la coalició es considera necessari analitzar els canvis legislatius i l’enfocament pressupostari que ha d’oferir-se al Consell perquè altere el seu model i invertisca en un altre model de construcció basat en la rehabilitació sostenible i l’eficiència energètica, assumint els principis de l’Estratègia Europea en l’àmbit de la Construcció, arreplegats com a manament en la Directiva 2010/31/CE del Parlament Europeu.
El sector de l’edificació representa el 40% del consum energètic total de la Unió Europea. Resulta evident la necessitat de reduir tal consum mitjançant la rehabilitació i reconversió ecològica de l’edificació. Així, la Directiva té per objecte promoure l’eficiència energètica dels edificis, i l’eficiència energètica integrada dels edificis.
Segons s’apunta des de Compromís, la pròpia Directiva disposa que els edificis existents, quan són objecte de treballs de renovació importants, han de beneficiar-se d’una millora de la seua eficiència energètica. Quan són d’instal·lació nova, se substitueixen o modernitzen, tant els sistemes tècnics de l’edifici com els sistemes de calefacció, aigua calenta, climatització i grans instal·lacions de ventilació, que també han de complir els requisits en matèria d’eficiència energètica, mitjançant entre d’altres la aplicació dels principis de bioclimatisme a l’edificació.
“El que proposem des de Compromís és treballar de cara a aconseguir comptar amb edificis quasi autosuficients en consum d’energia, cosa que donat el preu de l’energia i la inexistència de fonts pròpies, seria de gran interès per als valencians i valencianes, a la vegada que aconseguiríem revitalitzar un important sector econòmic”, ha conclòs Oltra.