El Síndic del grup parlamentari de Compromís a les Corts, Enric Morera, va anunciar davant l’auditori congregat en la Casa de la Cultura d’Altea que els serveis jurídics de la coalició han valorat en 4.500 milions d’euros els diners gastats pel Consell -l’anterior de Francisco Camps i l’actual d’Alberto Fabra- fora dels pressupostos autonòmics que pot ser “matèria delictiva”. La conseqüència de tot açò seria que l’assumpte acabara en els tribunals per a dilucidar les responsabilitats judicials que d’aqueixa despesa sense consignació pressupostària es puguen derivar.
Morera va acudir a Altea per a reforçar entre els seus coreligionaris la idea que al País Valencià s’acosta un “moment de canvi polític i electoral”, i que per açò Compromís està sumant i impulsant una candidatura per a les eleccions europees del pròxim mes de maig. Per a aqueixos comicis, va animar a l’auditori a participar en unes primàries obertes a les quals ja s’han presentat quatre aspirants.
A Altea la sensibilitat urbanística està a flor de pell. L’anul·lació del PAI Ponts de l’Algar, que no obstant això obligarà a l’Ajuntament a retornar-li al promotor els 7,7 milions d’euros que li va avançar, i la redacció en marxa d’un nou Pla General, va obligar a Morera a pronunciar-se sobre els plantejaments de la coalició en la matèria. “La construcció ha de formar part de l’eixida de la crisi com un element més”, amb un pes en el PIB valencià que no supere el 6%, per al que va advocar per un “urbanisme públic basat en l’interès general” i per obrir un nou camp de treball cap a la suficiència energètica dels edificis.
Morera va recordar que Fabra porta “tres mesos fugint dels Corts” per a no haver de donar explicacions, per exemple, dels 4.200 milions d’euros que la Generalitat haurà de pagar enguany solament del deute que arrossega (més de 30.000 milions d’euros). “Anem a destinar més diners enguany a pagar deute que a tota l’educació pública”, va dir.
“El futur passa per que els ciutadans ens organitzem, puguem eixir tots junts d’aquesta crisi i així evitar, per exemple, que 30.000 joves valencians s’hagen hagut d’anar a l’estranger”, va dir. Una crisi amb causes concretes, entre les quals va apuntar tres: els mals governants que ens han portat a un model productiu erroni, la mala inversió pública de l’Estat, que entre 2002 i 2012 va invertir 10.0000 milions d’euros menys que si ho haguera fet aplicant la mitjana espanyola, i l’infrafinançament autonòmic, que Compromís qualifica com a “deute històric”, xifrat en altres 13.500 milions d’euros.
Respecte al tema central de la reunió, el PAI de l’Algar, el Síndic de la coalició va anar més enllà. Va recordar que en el territori valencià hi ha 200 milions de metres reclassificats preparats per a desenvolupar PAIs, un sòl on ha quedat enterrat per pura especulació molt del capital ara necessari per a un nou model productiu. “Açò explica que l’anterior model s’haja portat per davant la tercera i quarta caixa d’Espanya (Bancaixa i la CAM)”, que els ciutadans del País Valencià tinguen un 86 sobre 100 de la renda mitjana estatal, que el nivell d’atur siga dos punts superior o que el nivell de benestar siga inferior fins al punt que un terç de la població està dins dels límits de la pobresa, va afirmar.