La secció cinquena de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha condemnat al Govern valencià a lliurar a Compromís la documentació sol·licitada en relació al cànon abonat per les set carreres de Fórmula 1 a València, les factures de les vendes d’entrades per part de Valmor, així com la compra d’aquesta empresa per part de la societat pública Circuit del Motor.
D’aquesta manera, el tribunal valencià ha estimat el recurs contenciós administratiu interposat per la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, contra el Consell per denegar la documentació sol·licitada, emparant-se que els contractes de la Fórmula 1 estan subjectes a clàusules de confidencialitat. A més, el TSJCV obliga a l’administració autonòmica a pagar les costes del procés.
Oltra, que ha celebrat aquesta sentència, ha posat l’accent que aquesta fallada “es carrega l’argument de les clàusules de confidencialitat”. De fet, el ministeri fiscal considera que el Govern valencià “va incomplir la seua obligació de facilitar informació” i en el propi text del tribunal s’indica que la naturalesa pública dels documents sol·licitats és “indiscutible”.
La sentència estableix que “acceptat, doncs, que per als contractes la informació dels quals se sol·licita s’ha seguit un procediment i que aquest ha estat públic per definició, essència i naturalesa, és inadmissible i contradictori parlar de confidencialitat” i agrega que la confidencialitat “tindria raó de ser -a l’efecte d’aquest procediment- tan sols si la petició d’informació fóra de documents que contenen dades amb repercussió exclusiva en el sector privat, com pogueren ser aquells que afecten a secrets industrials”, un aspecte que “no figura en les causes de denegació esgrimides” pel Consell.
La diputada de Compromís ha assenyalat sobre aquest tema que ella no demanava conèixer “la composició del motor d’un Ferrari”, sinó “quant ha guanyat Valmor” amb la venda d’entrades i “quant ha endossat” a la Generalitat, que la va comprar per un euro i va assumir el seu deute, que ascendia a 40 milions, ha precisat Oltra. En total, ha lamentat, la Fórmula 1 “que no ens anava a costar ni un euro, ha costat prop de 300 milions” a les arques públiques, ha afirmat.
D’altra banda, Mónica Oltra ha assenyalat que la sentència “no és ferma” i creu que la recorreran perquè al Consell “li ix gratis pledejar”. Per açò, ha anunciat que Compromís està estudiant la possibilitat d’elevar al Tribunal de Comptes un procediment per abast perquè siguen els responsables de denegar informació pública els qui paguen les costes d’aquests processos. En aquest sentit, ha apuntat a la consellera d’Educació, María José Català, com una dels membres del Consell “que més recursos acumula en la seua acció de govern”.
Oltra ha explicat que estudiaran el procediment per abast perquè consideren que els membres del Consell, quan deneguen informació, ho fan per un “interès particular”, no sobre la base de l’interès general. “És com si l’expresident de la Generalitat Francisco Camps s’haguera pagat el judici dels vestits amb diners públics”, ha argumentat la diputada sobre aquest tema.
En aquest sentit, ha recordat que la seua formació porta cinc sentències a favor del TSJCV per recursos contra el Consell, una del Tribunal Suprem, relativa al lliurament d’informació sobre el ‘cas Gürtel’ i sis o set en el Tribunal Constitucional contra la Taula de les Corts, ha indicat. Així mateix, ha assenyalat que estan a l’espera de noves fallades del TSJCV per denegació d’informació relativa al patrocini del Vila-real Cf.
A més del procediment per abast, Compromís també preveu la possibilitat d’acudir a la via penal si el Consell “segueix denegant informació” perquè s’ha produït una reiteració de sentències en el mateix sentit.
En aquesta línia, Oltra ha criticat que el Govern valencià haja decidit recórrer davant el Tribunal Suprem la sentència del TSJCV que obligava al Consell a lliurar a Compromís l’informe de Price Waterhouse sobre la situació de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) en el qual el Govern valencià es va basar per a realitzar l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), a pesar que l’exdirectora de la societat, Rosa Vidal, “ens va dir que no ho recorrerien”, ha lamentat.
Oltra s’ha mostrat orgullosa del camí obert per Compromís en atacar la causa de la corrupció”, que és la “falta d’informació”. Així, ha recordat que la “tasca quixotesca” que va suposar iniciar els procediments judicials contra el Govern valencià pels casos de denegació d’informació. Però, “estem aconseguint una jurisprudència” que permet “reforçar la democràcia”, ha remarcat.