El diputat de Compromís-Equo, Joan Baldoví, va presentar al febrer una pregunta escrita al Govern Central, després que es desvetlara la possible existència d’un magatzem submarí amb tones d’armament caducat, en la voltants del parc natural dels Illes Columbretes.
Malgrat haver-se confirmat de manera oficial l’existència d’aquest i altres abocadors d’armament, en concret, en el denominat M-135 que afectaria a l’entorn d’aquesta zona protegida, l’obscurantisme és total.
Baldoví va preguntar al Govern Central que explicara quin armament caducat es troba en el fons marí que envolta al Parc Natural de les Illes Columbretes, i per quin motiu, de quines dimensions i quantitat seria aquest armament i que s’explicara davant quins riscos per a la seguretat tant en la pesca com en la zona protegida es podria estar.
La resposta que dóna ara per escrit el Govern Central no pot ser més vaga i esquiva: “la informació sobre localització i la grandària dels abocadors d’explosius propers a la costa espanyola és d’accés general, i com a tal està inclosa en les cartes de navegació editades per l’Institut Hidrogràfic de la Marina”.
Aquest suposat accés general no està disponible en la pàgina web, on únicament es dóna una relació de les diferents cartes de navegació editades per aquest organisme, les quals únicament poden ser adquirides prèvia compra física de la publicació a preus que superen els 20 euros. Que abasten o puguen afectar les Columbretes, existeixen unes tres publicacions diferents, però no existeix cap referència per a saber en quina de les desenes de cartes a la venda pot estar la localització dels abocadors d’explosius propers a la costa.
La següent afirmació, és, si cap, encara més insultant a la intel·ligència: “no existeix constància que unitats de les Forces Armades Espanyoles hagen abocat munició en la zona per la qual s’interessa en la pregunta sa senyoria”, quan des de tots els àmbits es reconeix l’existència de l’abocador M-135 prop de Columbretes; i el concepte de munició s’aplica únicament a la càrrega de l’armament, i no a les armes en si, el terme abocar, es refereix com indica la RAE, a líquids o elements xicotets (sal, farina, etc.) no aplicable a l’armament tampoc, i que no ho hagen fet les Forces Armades Espanyoles, no eximeix que ho hagen pogut fer empreses armamentístiques.
Des de Compromís es va a insistir que des del Govern Central es donen totes d’explicacions sobre aquest abocador, i els seus efectes sobre l’entorn