El diputat al Congrés per Compromís, Joan Baldoví, va registrar el febrer passat una pregunta escrita al Govern Central en la qual demanava que s’explicaren les mesures que hi havia pensades per impedir l’agressió a la fauna que seria la injecció de 259 decibels en el mar i els danys irreparables en matèria mediambiental o en el sector turístic i pesquer, entre d’altres en l’activitat de les prospeccions petrolíferes en l’entorn de les Columbretes.
Segons exposava Baldoví, l’administració de l’Estat ha tret a exposició pública l’Estudi d’Impacte Ambiental del projecte de l’empresa Cairn Energy de prospeccions per buscar petroli a l’entorn de les Illes Columbretes.
El diputat recordava que les Columbretes van ser declarades Parc Natural pel Decret 15 /1988, del 25 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana, i reserva marina de 4.400 hectàrees (una de les majors d’Espanya) per Ordre del 19 d’abril de 1990, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Van ser requalificades com a Reserva Natural per Llei 11/1994, del 27 de desembre, de la Generalitat Valenciana. Així mateix, està declarada com a Zona Especialment Protegida d’Importància per al Mediterrani (ZEPIM), Lloc d’Importància Comunitària (LIC), Zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA), i microreserva de flora.
En el text de la pregunta es remarcava com el projecte presentat per l’empresa Cairn Energy té fonament tècnic, sent un simple compendi de generalitats, estudis propis, sense rigor ni avaluació real de l’impacte que tant la prospecció sísmica com els treballs posteriors, en cas de produir-se, podria donar en sectors estratègics castellonencs com el turisme i la pesca, o el greu impacte mediambiental, i la prospecció sísmica en 3D suposarà injectar 259 decibels al mar, la qual provocaria la mort instantània de peixos i crustacis, o danys irreparables a la fauna marina, així com l’efecte de fugida de la pesca, que trigaria anys a revertir.
Els riscos de l’extracció de combustibles fòssils hem vist que poden ser realment gravíssims, tal com acrediten les desenes de desastres mediambientals que es coneixen arreu del món, mentre sabem que estem davant d’un model energètic en vies d’esgotament, amb data de caducitat; mentre es permeten aquestes activitats amb gran impacte ambiental, es castiga la producció d’energies renovables.
La resposta que dóna ara el Govern central evita un altre colp qualsevol compromís, i es limita a recordar que el projecte està sent sotmès a un procediment d’avaluació d’impacte ambiental (EIA), trobant-se en l’actualitat en la fase posterior a la realització de les consultes prèvies que preveu la legislació aplicable i, per tant, a l’espera que el Ministeri d’Indústria remeta l’EIA al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Per tant, evita qualsevol tipus de compromís o posicionament contrari a aquest tipus d’activitats.
Des de Compromís, en tots els diversos àmbits de representació institucional, s’ha mostrat l’oposició a aquest projecte pels danys irreparables que es pot ocasionar.