El diputat verd de Compromís, Juan Ponce, exigeix al govern autonòmic que faça marxa enrere a la retallada de freqüències estival a Metrovalencia i, en canvi, les incremente perquè esdevinga alternativa efectiva al vehicle privat.
Vagons abarrotats, carreres per escales i andanes, usuaris enfadats colpejant portes i combois mentre un tren els deixa enrere … Totes aquestes són estampes habituals que es poden contemplar diàriament a les estacions de la xarxa de Metrovalencia com a resultat de l’escassa freqüència de pas dels seus trens i que generen que la pèrdua d’un tren puga suposar retards molt importants per als ciutadans.
Però si aquesta situació ja és de per si anòmala, es torna especialment onerosa a l’estiu, quan excusant-se en una disminució del seu ús, la Generalitat valenciana redueix notablement el servei. Aquest 2014, entre mitjans de juny i mitjans de setembre. “Aquesta dinàmica contra el transport públic, els seus usuaris i els seus treballadors s’ha de frenar”, denuncia el portaveu d’infraestructures i transport de Compromís a les Corts, Juan Ponce, que exigeix al govern d’Alberto Fabra i al seu responsable de l’àrea de transport, la consellera Isabel Bonig, “l’anul·lació immediata dels horaris de pas estivals i l’augment de les freqüències de manera generalitzada”.
“La retallada del servei durant tres mesos no està justificada, i ho pateixen tots els usuaris que acudeixen en metro a la feina, però no només ells. També els ciutadans que el fan servir en el seu temps d’oci o els turistes que visiten València i el seu entorn per aquestes dates no només el pateixen, sinó que porten una imatge deplorable de la ciutat en aquest sentit “, assenyala Ponce, subratllant la diferència entre el metro valencià i els de les principals capitals del món.
“Se’ls omple la boca de victimisme i de presumptes ofenses d’enemics imaginaris, però on han de donar la batalla fan el ridícul. Per què els metros de Barcelona o Madrid passen cada 3 o 4 minuts i els de València cada 7 o 20, torturant als seus usuaris? Per la inutilitat de Bonig, Fabra i els seus predecessors. Ells sí que són els enemics reals dels valencians “, conclou Ponce, al·ludint a les freqüències habituals de circulació de línies com la que uneix -sense eixir de València, fora encara són més grans- el Grau amb Torrefiel.
El diputat verd recorda també que el menyspreu del Consell al transport públic i els seus usuaris és una dinàmica que es remunta al govern de Francisco Camps, amb qui, entre 2003 i 2010, els valencians van perdre 375.300.000 d’euros en subvencions al transport públic per la falta d’un contracte-programa de la Generalitat amb el Govern central.
“Fabra i Bonig venen la reducció de freqüències com un estalvi però la veritat és que la seua mala gestió ens ix cara a tots. Als usuaris, perquè pateixen un servei mediocre; als ciutadans, perquè per ser tan dolent, no tenen un servei públic pel que estan pagant i a més han de fer una despesa addicional per desplaçar-se; als treballadors i extreballadors, perquè la baixa de productivitat posa en risc i acaba amb llocs de treball en lloc de generar-; i a València com a ciutat, perquè dóna una imatge deplorable de les seues infraestructures en comparació amb les ciutats de referència europees”, sentencia Joan Ponce.
Malgrat tot, el portaveu d’infraestructures i transport de Compromís a les Corts introdueix una nota a l’optimisme: “afortunadament Fabra i els seus tenen els dies comptats al capdavant de la Generalitat, i revertir la situació després de la seua marxa serà només qüestió de voluntat política ; i en Compromís la tenim”.