El diputat verd de Compromís exigeix la paralització dels projectes de nous grans centres comercials que destruiran milers de llocs de treball a tot el PaísValencià.
Juan Ponce, portaveu d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient de Compromís, ha traslladat aquesta setmana a les Corts l’aposta decidida del seu grup parlamentari pel comerç local i de proximitat.
La demanda del diputat verd de Compromís, reflecteix el rebuig frontal de la coalició a un model que ja “s’ha demostrat fallit per generar ocupació de llarga durada, és perniciós per al comerç local i totes les activitats associades” i “només genera precarietat laboral i abunda en una cultura del consum que és causa directa de la crisi que patim “.
La denúncia està de plena actualitat en aquestes dates en què el govern autonòmic d’Alberto Fabra està prement l’accelerador per aprovar per la via ràpida nous macroprojectes al llarg i ample del País Valencià, projectes que eufemísticament anomenen ATEs (Actuacions Territorials Estratègiques), com el ‘Port Mediterrani’ de Paterna o el vinculat al PGOU d’Alacant (que, malgrat estar investigat per la justícia pel cúmul d’irregularitats detectades en la seua gestació, segueix endavant).
“L’esquema és sempre el mateix-apunta Ponce-: una gran corporació presenta un macroprojecte comercial i assegura que generarà milers de llocs de treball. Fins aquí tot sembla bonic. El que passa és que, si finalment s’aprova, després de la flamant inauguració descobrim que té les mateixes botigues que el que està uns quilòmetres més enllà. I el que ja no compten els governants són tots els negocis familiars que s’han tancat en les localitats que els envolten com a conseqüència directa de la seua obertura, ni els que s’han tancat de manera indirecta en aquestes mateixes localitats per la caiguda d’aquestes àrees comercials “.
“La pèrdua de llocs de treball i de vitalitat en els nostres pobles i ciutats per culpa d’aquests macrocomplexos és enorme i no la compensen els llocs de treball en condicions d’alta precarietat que es creen en aquests centres”, afegeix el diputat ecologista. A més, recorda, “Aquestes grans superfícies no són garantia d’èxit. Centres com Gran Túria a Xirivella, amenacen aquests dies amb tancar les seues portes després de dècades de funcionament en què han convertit el seu entorn en un erm gairebé sense vida comercial. De la mateixa manera , qualsevol usuari d’aquests centres recordarà com en els que ja funcionen a ciutats com València hi ha nombrosos locals de lloguer. ¿Per a què volem més? Fabra hauria d’explicar qui es beneficia de tot això a la vista que no són els ciutadans “.
Finalment, Juan Ponce no ha volgut deixar de subratllar la perversió que comporta la potenciació d’aquests centres com la proposta hegemònica d’oci per a les noves generacions. “És molt trist que tota l’aposta d’oci que Fabra i el PP ofereixen als nostres joves siga la de l’oci comercial, que consumeixen per divertir-se, com volent fer realitat els pronòstics de les pel·lícules de ciència ficció que descriuen mons apocalíptics marcats per el consumisme i la desigualtat “.
Ponce afirma que “Compromís aposta per un comerç de proximitat, que es basa en la producció propera i responsable, i que redunda directament en benefici de l’economia local,” i conclou que “afortunadament som a temps de deixar un millor llegat a les futures generacions, i encara que el canvi polític el 2015 frenarà la deriva d’uns governs populars que han demostrat sobradament la seua incapacitat també en això, exigim a Fabra que frene aquests projectes a l’espera que els valencians li ensenyen a les urnes la porta d’eixida del Palau de la Generalitat”.