La Coalició Compromís s’ha sumat a Decision Makers, la nova eina de Change.org que permet als signants d’una petició parlar directament amb els qui prenen una decisió, iniciant una conversa amb els decisors i permetent respondre les peticions de forma pública i directa. Així tant el portaveu adjunt de Compromís a Les Corts, Fran Ferri, com el diputat al Congrés, Joan Baldoví, i l’eurodiputat Jordi Sebastià compten ja amb perfils de Decision Makers per obrir a la ciutadania les institucions.
Amb Decision Makers, Ferri, Baldoví i Sebastià, com a destinataris de peticions a Change.org podran respondre directament a les peticions de forma pública, des de la mateixa pàgina de la petició ciutadana i des de la seua pàgina de perfil verificada en què s’agreguen totes les peticions que s’adrecen a ells.
Segons s’afirma des de la coalició “Compromís va nàixer amb la voluntat de construir una nova manera de fer política, en la qual la participació ciutadana fóra un dels eixos fonamentals per donar resposta a la crisi de representació en les institucions”.
Una bona mostra d’aquestes iniciatives importants que han sorgit de la mà ciutadana és la Plataforma Change.org, que valorem molt positivament i que, de fet, la gent de Compromís, ja siguen persones individuals o grups, han vingut usant amb satisfacció. Un bon exemple varen ser les més de vint-i-tres mil signatures que el col·lectiu de Compromís per Quart de Poblet va aconseguir en suport de Mònica Oltra contra la decisió injusta del President de les Corts, Juan Cotino, d’expulsar-la del Ple.
Des de Compromís hem vingut implementant aquesta voluntat de participació ciutadana de transparència i participació a través de ferramentes com l’Oficina Parlamentària [http://parl.compromis.ws] o l’Oficina de Transparència Volem Saber [http://volemsaber.com]. Ara donem un pas endavant amb la possibilitat que ens ofereix Change.org de comptar-nos entre els seus Decision Makers.
Per a Baldoví “al Congrés dels Diputats hem vist com es criminalitzava gent que només volia fer una manifestació i gest simbòlic, com el col·lectiu de Rodea el Congreso, per denunciar que el Congrés s’està blindant contra la participació ciutadana, que fa oïdes sordes a les expressions del poble. Des de Compromís hem volgut obrir les portes del Congrés a la gent. Com a exemple, m’agradaria citar l’experiència #CongresoTransparente, que vàrem realitzar amb plataformes ciutadanes com Agora Voting o Plataforma por un Nuevo Modelo Energético i que va permetre que la ciutadania votara directament la Llei de Transparència o la Llei de Reforma del Sector Energètic, ja que el meu vot va ser producte del resultat de sengles consultes ciutadanes on tothom tenia dret de vot. Ara amb Change estem molt contents de poder continuar el camí.”
Segons Sebastià “durant la campanya electoral vàrem repetir un idea que ens importava molt: ‘Europa és nostra. Hem de recuperar-la dels lladres que ens l’han furtada!’. Perquè Europa no és la Troika antidemocràtica que ningú no ha votat, no és l’ampliació del poder de Merkel a través de la dominació econòmica: la Unió Europea és l’espai de trobada i d’enteniment de tots els pobles, una construcció democràtica importantíssima, que és patrimoni de la ciutadania, i que uns lladres ens han furtat. Per això, ara que, per primer vegada, Compromís té representació al Parlament Europeu volem emprar totes les eines que estiguen al nostre abast, i considerem que la de Change és molt important, per fer que entre l’aire fresc de la ciutadania que tanta falta fa”.
Per la seua banda Ferri ha assenyalat que: “des de la meua etapa d’activista i també com a ciutadà he pogut conéixer l’allunyament que existeix entre les institucions i la gent. Ara que treballe com a representant a les institucions he de fer allò possible per acostar la politica a les persones. Només si canviem la forma de fer politica, canviarem les polítiques que es fan i Decision Makers és una bona eina per a poder dur endavant aquesta tasca.”