La norma obliga taxativament a què es signe un acord de col·laboració entre Consell o ajuntaments amb el Ministeri de Defensa que, a hores d’ara és inexistent.
Compromís ha mostrat el rebuig a la Proposició de llei “exprés” registrada pel grup parlamentari Popular a les Corts Valencianes la darrera setmana perquè els ajuntaments establisquen una quota de reserva de places per a l’accés restringit de militars professionals en els cossos de Policia Local. Però a més d’este posicionament contrari a la Proposició de LLei la coalició denuncia que esta regulació es vol fer sense tindre una habilitació legal que autoritze al Consell a portar-la endavant.
Segons assenyala Compromís la Llei 8/2006 de Tropa i Marineria en el seu article 20.2, i Llei 39/2007, de la carrera militar, estableixen el manament legal de que el Ministeri de Defensa gestionarà y conveniarà amb institucions públiques (locals y autonòmiques) acords de col·laboració per a l’accés a les Policia orientades a la incorporació laboral dels militars de complement i els militars de tropa i marineria.
El PP saltant-se esta obligació legal de tindre un conveni signat entre Consell i Ministeri, vol fer una reforma “in extremis” en l’últim ple de la legislatura contraria a dret i colant per la porta falsa a un personal que sempre pot presentar-se a les oposicions amb l’actual normativa, sense generar cap privilegi o torn restringit.
De fet, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, va rebre una proposta de conveni i protocol a seguir sobre la incorporació de militars en les policies locals que va ser informada en la Junta de Portaveus el mateix dia que el PP registrava en Les Corts Valencianes la proposta de Modificació de la Llei. Proposta que no va ser aprovada i que es va quedar damunt de la taula per a un millor estudi per part dels representants dels consistoris valencians. Un fet que el PP ha obviat i sense tindre el recolzament de les institucions afectades (els ajuntaments) s’ha llançat a modificar la Llei fora dels paràmetres legalment establerts.
Des de la Coalició s’aposta per una Policia Local desmilitaritzada, professional i ben formada, fet que s’havia aconseguit amb la normativa elaborada en les últimes dècades. Extrem que el PP vol vulnerar amb la reserva de places per a excedents militars, fet que implicaria una involució, així com laminaria greument les expectatives d’ingrés i promoció de molts joves valencians que estan preparant-se per poder accedir al cos de Policia Local. Tant els que estan en situació d’interins, com de nou accés.
Segons el portaveu de Compromís, Enric Morera, “el PP i el president Rajoy han de buscar altres solucions alternatives a aquest personal excedent de l’exèrcit, sense menyscabar el rejoveniment de les plantilles de Policia Local, ni desvirtuant el seu caràcter civil i molt menys, introduint reserves en les convocatòries que suposen un privilegi injustificat i ja superat en ple segle XXI”.
Per a Compromís, els cossos de Policia Local valencians no poden ser un calador de personal excedent de l’exèrcit i molt menys es pot legislar una discriminació en l’accés al cos per raó de la seua procedència. I a més voler fer-ho vulnerant el preceptes legals de tindre un acord previ que habilite la reforma legislativa.