El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha desestimat en la sentència de 8 de març de 2016 l’escrit d’apel·lació de l’Ajuntament de Meliana i, per tant, ha ratificat la sentència 101/2013 del Jutjat núm. 7 del Tribunal Contenciós Administratiu, de 12 d’abril de 2013, en què declarava nul l’acord del govern del PP de supressió, el 26 de gener de 2012, de la plaça de tècnica lingüística del consistori de Meliana.
Com ha explicat el demandant i actual alcalde de Meliana, Josep Riera, “la justícia ha ratificat en totes les instàncies allò que Compromís vam defensar des de l’inici per totes les vies possibles, la política, l’administrativa i, finalment, la judicial, i que el PP va ignorar sistemàticament. La supressió de la dita plaça era contrària a dret, a la Constitució, a l’Estatut d’Autonomia, a la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i al Reglament de Promoció i Ús del Valencià de l’Ajuntament de Meliana, aprovat per unanimitat el 1997”.
La Sala del contenciós administratiu es ratifica, per tant, en la doctrina i la jurisprudència de la sentència del 12 de novembre de 2012, procediment ordinari 503/2009, per un cas semblant a l’Ajuntament d’Alboraia. Ara, el consistori ha de restablir la legalitat i prendre els acords necessaris per tal de reincorporar la plaça de tècnic lingüístic a la plantilla de l’Ajuntament de Meliana.
A més a més, l’alcalde ha exigit als populars “que assumisquen la seua responsabilitat política per l’atac sistemàtic al valencià i a la legalitat que protegeix la llengua pròpia i el patrimoni més preat dels valencians i les valencianes i del poble de Meliana, la nostra senya d’identitat més important”. Després de no haver volgut escoltar en cap moment els arguments sòlids i evidents que aleshores es feien des de l’oposició i d’haver provocat la condemna de l’Ajuntament, pel que fa a les costes del procés judicial, Riera ha considerat que “l’assumpció de responsabilitats s’ha de produir en forma de dimissions de qui aleshores va defensar la decisió política d’este destrellat, principalment del portaveu dels populars, Pedro Cuesta, i del regidor Enric Esteve, també president de l’entitat Lo Rat Penat. Els populars també haurien d’assumir el pagament de les costes judicials, ja que en este cas el poble de Meliana no hauria de pagar la seua mala gestió intencionada”.
D’altra banda, la sentència deixa al descobert l’estratègia estèril de conflicte i de crispació del PP pel que fa a la llengua i a les senyes d’identitat del poble valencià. Així, el síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha denunciat com “amb fets com este es demostra la poca sensibilitat real dels populars pel patrimoni valencià i com el PP ha intentat tapar la seua corrupció dividint als valencians i valencianes amb conflictes estèrils. Este ha sigut el seu únic objectiu, intentar monopolitzar la identitat valenciana anant en contra dels paràmetres d’una societat rica, plural i diversa com la nostra. Una societat que vol viure amb llibertat la seua identitat i afrontar amb maduresa democràtica els problemes que ens han deixat dos dècades de govern del PP. Així s’ha d’entendre i interpretar tota la campanya del PP relacionada amb la Llei de Senyes d’Identitat, finalment derogada per les Corts Valencianes amb el nou govern i el nou parlament valencians”.