El diputat de Compromís Jordi Juan, ha presentat en Les Corts una Proposició no de Llei en Les Corts per a establir una sèrie de mesures per combatre l’alt percentatge d’investigadors i investigadores que acaben abandonant la carrera investigadora o anant-se’n a l’estranger per poder continuar la seua carrera professional.
Segons ha explicat Jordi Juan “hui en dia els investigadors i investigadores del nostre país es troben amb gran quantitat d’entrebancs que dificulten el desenvolupament de la seua carrera professional. Un dels problemes fonamentals és la manca de l’existència d’una carrera investigadora integral que prenga en consideració totes les etapes, que fa que molts investigadors i investigadores no puguen desenvolupar amb èxit el seu projecte professional”.
“D’altra banda, el calendari de les convocatòries de contractes predoctorals i postdoctorals és canviant i no permet que els investigadors puguen planificar la seua carrera professional i, a més a més, pateixen interrupcions en el trànsit entre les diferents etapes professionals per la manca de lògica i planificació en el sistema de convocatòries. També ocorre que molts dels investigadors que acaben el seu contracte predoctoral, es troben amb un embut a l’hora d’accedir als contractes per a investigadors en fase postdoctoral ja que el nombre de contractes que s’oferten és molt reduït proporcionalment”.
Per combatre està situació Compromís insta el Consell amb la seua proposició a establir un calendari lògic i estructurat de les convocatòries dels contractes d’investigació que es complisca rigorosament any rere any i estudiar l’augment de contractes per a investigadors en fase postdoctoral amb l’objectiu d’arribar a una ràtio de 2/1, és a dir, que per cada dos contractes per a investigadors en formació es convoque un contracte d’investigadors en fase postdoctoral.
Així mateix s’insta al Govern Central a dissenyar una carrera investigadora integral que prenga en consideració totes les etapes en la investigació, des de la fase predoctoral, passant per la postdoctoral inicial, i finalitzant amb l’estabilitat dels investigadors sèniors amb experiència.
Una altra de les propostes de Compromís és posar en marxa un Institut de Recerca Valencià a l’estil de l’Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) o la Basque Foundation for Science (ikerBasque). “Aquestes institucions, creades a l’any 2000 i 2007 respectivament contribueixen al desenvolupament de la investigació científica mitjançant l’atracció d’investigadors d’execel·lència d’arreu del món i la recuperació del investigadors propis que han desenvolupat part de la seua carrera fora”, ha afegit Jordi Juan.
Segons el diputat de Compromís “l’exili científic acaba repercutint negativament en el nostre país, així com en les expectatives i anhels dels investigadors i investigadores que volen desenvolupar ací la seua carrera però que es veuen obligats a marxar fora. El talent innovador, tan abundant i valorat tradicionalment en el nostre territori, solament es podrà mantenir oferint carreres professionals estructurades amb garanties de continuïtat en el temps. No podem obviar que la recerca és un dels motors fonamentals de l’economia i, per tant, un eix clau per al futur del nostre país”.