El senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrat una petició de compareixença de la ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient davant la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Senat perquè done compte de les mesures adoptades pel Govern abans i després de l’aprovació per part de l’Europarlament de l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i Sud-Àfrica, Moçambic, Namíbia, Botswana, Lesotho i Swazilàndia, i després de l’anul·lació de la sentència que declarava invàlid l’acord comercial entre la UE i el Marroc, fets tots dos que afecten greument al camp valencià.
Segons el senador, “el silenci del Govern Espanyol davant aquest acord, torna a posar de manifest o bé l’oblit intencionat, o bé la premeditació absoluta per tornar a fer servir el castigat camp valencià com a moneda de canvi per altres fins”. Per a Mulet “sempre hem estat els pagans de les polítiques agràries europees, de les negociacions internacionals. Abans el macroplà que tenien era desmantellar tot el sector agroalimentari valencià per convertir el nostre territori en el balneari d’Europa. Ara que aquesta bombolla ha esclatat, estem condemnats a la dependència alimentària de tercers països i amb seriosos problemes per mantenir el treball i ocupació del territori en àmplies zones del nostre país”.
Segons Mulet “aquest assetjament continu al camp valencià no té límit i s’estén fins al sector més punter com és el dels cítrics. Espanya permet ara la trágala europea d’obrir els mercats europeus als cítrics de Sud-àfrica, en aplicar aranzels súper reduïts i preveure que el 2025 desaparega qualsevol taxa. Estem parlant d’una situació de competència deslleial, ja que mentre els cítrics valencians es caracteritzen per un control exquisit de la seua traçabilitat, de garanties absolutes, es deixa entrar productes alimentaris que no compten amb aquestes garanties”.
Així, el senador territorial vol interpel·lar els motius pels que durant en les negociacions prèvies a aquest Acord, el Ministeri d’Agricultura no es va oposar de forma radical i va alçar la seua veu en defensa dels agricultors valencians. “La coalició ja va reclamar la compareixença de les autoritats responsables per parlar de la manca de control de plagues i sobre les mesures sanitàries i de control de fronteres que s’estan prenent a nivell estatal per prevenir algunes malalties com la Xylella fastidiosa i la cancrosi dels cítrics, però sembla que ni les autoritats europees ni les estatals es prenen amb serietat aquest tema ni la defensa de l’agricultura comunitària”, ha conclòs Mulet.