La coportaveu de Compromís i vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha exposat al Congrés Europeu del Green Party, a Roma, les polítiques mediambientals que s’estan duent a terme a la Comunitat Valenciana i a les seues ciutats els governs del canvi impulsats per la coalició. En un fòrum que reuneix dirigents ‘verds’ de les principals ciutats europees, Oltra ha valorat les noves polítiques per lluitar contra el canvi climàtic, alternatives de transport i mobilitat sostenible que “són habituals” en altres regions europees més avançades i que “comencen a aplicar-se en el territori valencià després de més de 20 anys d’abandonament d’aquesta matèria”.
En la conferència ‘Moving Ahead: Green Mobility for Healthy Cities’, en què Oltra ha estat acompanyada pel regidor de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València, Guiseppe Grezzi, han participat dirigents polítics d’Itàlia, França, Bèlgica, Alemanya, República Txeca, Holanda, Àustria o Noruega i s’han tractat, entre altres assumptes, la utilització del cotxe elèctric a Oslo o el paradigma de l’ús de la bicicleta a Amsterdam, “una ciutat recuperada per al vianant”, ha celebrat la coportaveu de Compromís.
D’aquesta manera, la dirigent de la coalició ha exposat que la “quasi inexistència de polítiques mediambientals o l’abandonament dels sistemes de transport públic per part dels antics governs del PP” van comportar que el territori valencià superara en un nou per cent la mitjana estatal d’emissions contaminants d’efecte hivernacle atribuïbles al transport. “Afortunadament, sóc una persona esperançada i el canvi polític a 2015 ens va donar motius d’esperança per revertir aquesta situació”.
“Al maig de 2015 la ciutadania reclamava altres formes de fer les coses i va decidir confiar en les polítiques del canvi”, ha asseverat Oltra, qui ha exposat que, des de llavors i en un any de govern “s’ha demostrat que la manca de recursos per poder aplicar grans mesures de sostebilidad es substitueixen amb voluntat política i enginy”. Com a exemple, ha comentat que la ciutat de València ha “pacificat el trànsit” amb la peatonalització de punts clau “amb unes simples tests amb plantes” i s’han “optimitzat” les xarxes de transport públic.
Des de fa un any, ha continuat, s’han començat a aplicar polítiques “absolutament habituals” en altres regions europes on els governs “van començar fa dècades a preocupar-se per la sostenibilitat”. D’aquesta manera, la vicepresidenta del Consell ha comentat la implementació de l’Estratègia Valenciana d’Energia i Canvi Climàtic amb propostes com la creació de Zones de Baixes Emissions per millorar l’efciència ecològica dels vehicles que accedeixen als centres urbans per reduir les partícules contaminants en l’aire.
Oltra també ha assenyalat la importància de preservar l’horta valenciana, “una herència històrica de la qual els valencians i valencianes se senten orgullosos”. En aquest sentit, ha lamentat que els antics governs “han menyspreat l’activitat agrària per entrar en contradicció amb la bombolla immobiliària que estaven impulsant”. El govern valencià, ha agregat, ha elaborat el Primer Pla de Producció Ecològica Valenciana 2016-2020 amb el qual formalitzar la transició de l’agricultura cap a un model ecològic. “Un dels compromisos adquirits al Pacte del Botànic”, ha emfatitzat.
“Un altre dels camins cap a la sostenibilitat és la incentivació de polítiques que ajuden a crear i renovar el teixit productiu” de la xicoteta i mitjana empresa, ha dit. En aquest punt, ha argumentat que els valencians i valencianes “som grans gestors de les coses menudes” i “la suma irreversible de xicotetes reformes pot constituir una revolució”.
Per la seua banda, el regidor Grezzi ha celebrat que dirigents de ciutats europees com Amsterdam o Milà, “amb gran experiència en la mobilitat sostenible, vulguen conèixer les mesures que apliquem a València. Això reforça les nostres polítiques de canvi i ens motiva per seguir en aquesta línia”, ha afirmat.
Grezzi ha indicat que després de més de 20 anys “hem canviat el paradigma de la intervenció urbanística a la ciutat de València després del llarg període en què s’ha primat l’ús de cotxe davant d’altres altenatives de transport més sostenibles en un emplaçament ideal per al desenvolupament de noves polítiques”.
Així, ha detallat algunes de les mesures que ja s’apliquen a València com la promoció de l’ús de la bicicleta amb la vertebració del carril bici, la recuperació d’espais per al vianant amb la peatonalització de la Llotja o de la Plaça de l’Ajuntament una vegada al mes, o la “pacificació del trànsit”.
En aquest sentit, ha apuntat que en grans urbs com Londres o Milà han aplicat mesures de reducció del transport amb cotxe gràcies a la intervenció de regidories dirigides per membres del ‘Green Party’. “Són exemples d’alternatives de transport sostenible”, ha declarat.
La coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha estat convidada a participar de nou aquest diumenge però, en aquesta ocasió, amb una exposició relacionada amb les conseqüències de la corrupció que ha patit la Comunitat Valenciana en els últims 20 anys.