El secretari autonòmic de la conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració de la Generalitat Valenciana, Josep Vicent Boira, ha alertat de la fragilitat de la defensa dels interessos de les comunitats autònomes mediterrànies a Brussel·les. “Necessitem un coordinador per a totes les nostres regions, els trams entre comunitats estan en limbs i no sabem què estratègia va a seguir Madrid. ADIF i el Ministeri de Foment són els principales interessats que les regions no tinguen veu a Brussel·les”, ha considerat Boira.
Durant l’acte de creació del primer lobby polític i civil defensor dels interessos del corredor mediterrani andalús, murcià i alacantí, Boira ha explicat que “a Europa fa falta una certa revolució de les regions. Segueix funcionant com un Club d’Estats i hem de requerir més presència de les regions o ens quedarem sense el nostre tram. Quan les regions acudim a les reunions a Brussel·les ens pregunten la nostra opinió i després ens demanen quedar-se tot sol amb el Ministeri de Foment. No sabem si les estratègies ens inclouen o no, al final l’única regió ben representada a Brussel·les és la de Madrid”.
L’alt càrrec valencià ha explicat que aquest modus operandi va ocórrer en l’última reunió del 4 d’octubre amb ell mateix i els representants de la Generalitat Catalana i la Comunitat Murciana. L’alt càrrec ha assenyalat a més que a aquestes reunions fins ara no assistia cap representant de la Generalitat Valenciana mentre que la reividicación del corredor europeu valencià troba ressò des de 1918.
Saturació Alacant-Múrcia
Josep Vicent Boira ha considerat “obsolet” el model ferroviari espanyol, que té un enfocament radial i amb preferència per l’alta velocitat, i no basat en la rendibilitat o la demografia: “No m’agradaria estar en la pell de qui vaja a gestionar en 2017 el tram ferroviari Alacant-Múrcia”, ha dit sobre un espai que actualment té una saturació del 75% de tràfic.
En l’actualitat, segons les dades aportades per Boira, aquest tram es troba entre els cinc espais ferroviaris més saturats d’Europa al costat del València-Sagunt, València-Xàtiva o el Tarragona-Valdellós. “La planificació d’infraestrucura espanyola no beneficia en gens al nostre país. Des de 1997 al 2004 la segona línia amb més passatgers de tota Espanya és la d’Alacant-Barcelona. El segon Ave hauria d’haver estat ací i avui segueix sent un malson arribar de Múrcia a Barcelona. Solament s’han construït 37 km de via única des de 1998”.
D’acord a les dades de la conselleria, a Espanya, solament el 4% de les mercaderies va per tren mentre que en països per exemple com Alemanya o Àustria oscil·la entre el 30 i 50% de mercaderies. “El model espanyol és un model radial. Hi ha altres models de mobilitat. De tots els fons Feder, el 95% ha anat a l’Alta Velocitat, sense criteris de rendibilitat econòmica i social” ha asseverat Boira.
Grup de pressió
La trobada organitzada per Compromís Elx ha reunit a prop d’una trentena de càrrecs polítics locals del sud alacantí, Murcia i Cartagena i diputats nacionals com Sergio Pascual, diputat andalús de Podem i membres de Comissió d’infraestructures del Congrés, o la també congressista Rosana Pastor i el representant del Col·legi d’Enginyers de Múrcia, Antonio Domínguez.
“El perill potencial de quedar-nos sense corredor és enorme, un perill. Defensa irregular del Govern de l’Estat, el tram sud és el més feble en aquests moments. Hem de generar una aliança de pressió des de l’àmbit polític, aquest corredor no és sol estratègic per a rnuestros interessos, també per als de tot l’Estat”, ha considerat la portaveu de Compromís per Elx, Mireia Mollà.
El diputat Sergio Pascual ha afegit que “ja era hora que alçàrem la veu els qui vivim en el tram sud de la Mediterrània. És una necessitat imperiosa. L’Espanya en la qual tot ha de passar per Madrid es deu acabar. Les ciutats del Mediterrani estan cridades a ser les principals eines de progrés d’aquest país”.