Clara Ferrando, la SA d’Hisenda, va viatjar a Madrid el dijous 22 de desembre per assistir al Consell de Política Fiscal i Financera amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría i el Ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. Ferrando va posar damunt la taula el greu problema que pateix el País Valencià per un sistema de finançament autonòmic injust i va lamentar que el govern central fera cas omís fins i tot a la petició de l’AIREF de fixar objectius de dèficit diferenciats per a les comunitats autònomes, i en especial per a la valenciana.
Segons les dades fetes públiques per l’AIREF (l’autoritat independent de responsabilitat fiscal), hi ha cinc comunitats autònomes, entre estes, el País Valencià, que haurien de tindre més quota de dèficit en atenció a la situació de partida que tenen i a l’esforç realitzat.
A més, l’AIREF reconeix que el País Valencià ha fet un esforç igual a la mitjana i, no obstant això, se li continua exigint un esforç addicional superior a la mitjana del conjunt de les autonomies. “Per molt que ens esforcem a fer les coses bé, a gestionar millor, a ser més eficients en la despesa, no podrem complir amb l’objectiu de dèficit marcat pel govern central mentre l’Estat no ens transferisca els recursos necessaris i acabe amb l’injust sistema de finançament que patim els valencians. Només podem complir si retallem serveis bàsics i no anem a fer-ho”
Compromís no renuncia a exigir una reforma del sistema i esta serà una reclamació constant en la política transversal de la coalició. Clara Ferrando “No ens cansarem de repetir que el País Valencià és el territori pitjor finançat de tot Espanya, que tenim una despesa per davall de la mitjana de les CCAA i que si generem dèficit és perquè tenim un problema d’ingressos.”
“L’actual sistema de finançament està caducat des de fa 3 anys. Ara esperem que s’òbriga el debat sobre la seua reforma i els valencians no ens podem permetre el luxe de perdre una nova oportunitat per fer escoltar la nostra veu. Ara en el govern valencià hi ha una força política valenciana que no li deu obediència a Madrid. Compromís té una oportunitat històrica i el deure de marcar la diferència. Hem de ser la veu valenciana”
L’objectiu de dèficit aprovat a Madrid per a totes les autonomies és del 0,7% per a 2016, del 0,6% per a 2017, del 0,3% per a 2018 i del 0% (equilibri) per a 2019. Un total de huit autonomies van votar a favor d’esta proposta del Govern central, sis es van abstindre i dos hi han votat en contra (el País Valencià i Balears). Catalunya es va oposar, però el seu vot no ha computat, ja que no va assistir cap conseller, de manera que tenien dret a veu, però no a vot.
El País Valencià no podrà complir amb l’objectiu. Continuarà dependent del FLA, el Fons de Liquididat Aunotòmic, un préstec que ens fa el govern central dels nostres propis diners i pel qual ens cobra un interés del 0’8%. Acabar amb este sistema d’almoina arbitari i reivindicar uns diners que ens corresponen, per llei i per justícia, serà l’objectiu de Compromís en esta legislatura quan s’òbriga el procés per a la reforma del sistema de finançament autonòmic.