Bota al contingut principal

El responsable de Medi ambient de Compromís, Juan Ponce, prepara una bateria d’iniciatives per a aclarir l’autorització per part de l’administració valenciana de la tala massiva sobre terrenys calcinats al setembre de 2010, que ha denunciat el col·lectiu ecologista GECEN.

“El despropòsit és absolut”, ha afirmat Ponce perquè “als greus danys generats per l’incendi que fa un any va arrasar 3.000 hectàrees a la Vall d’Albaida, se suma l’agressió que suposa robar-li a la muntanya el poc que li quedava, obrint noves pistes i vies d’extracció per a la fusta cremada, la qual cosa genera erosió i contravé la normativa que impedeix l’obtenció de beneficis econòmics en zones incendiades”.

Però els perjudicis poden ser molt majors doncs “als greus danys que va generar l’incendi se sumen els que la maquinària pesant està produint. I més greus poden ser els efectes de les pluges tardorenques, normalment torrencials, sobre sòls ara nus. És intolerable fer passar com a restauració una actuació que consisteix a regalar-li a una empresa el que la muntanya va tardar mig segle a produir. Es genera erosió del sòl fèrtil i impedeix la seua regeneració natural”, ha afirmat el diputat ecologista.

Segons Ponce, “no és nou. Els responsables de la Conselleria ja han executat actuacions semblants sobre terrenys incendiats. Concretament en 2007 es van dilapidar 600.000 € de diners públics en unes actuacions de restauració en el Parc Natural del Túria i que van consistir bàsicament a talar tots els arbres cremats en unes 200 ha a Vilamarxant per a regalar-los a una empresa”.

El portaveu adjunt de Compromís afirma que des de la formació van a preparar “una bateria d’iniciatives parlamentàries per a demanar explicacions sobre allò executat a La Vall d’Albaida i per a tractar d’evitar que tornen a produir-se aquestes actuacions. Només s’ha d’actuar en zones cremades després de permetre la seua regenaració natural i en casos molt justificats. No hem d’oblidar que el problema més greu que afecta als nostres boscos és l’erosió del sòl i la desertificació, i que tota intervenció, sobretot si és amb maquinària pesant, genera erosió”.