Les més de 400 esmenes de la coalició valenciana “eren un valuós guió de les necessitats dels municipis, però els senadors valencians populars ni s’han immutat en rebutjar-les”.
Els senadors de la coalició Compromís han lamentat que els populars hagen rebutjat “amb gran efectivitat” les més de 400 esmenes que la formació havia presentat als comptes presentats per Montoro. Si fa unes setmanes els populars i les seues confluències ja van rebutjar els vetos al Senat “utilitzant el corró en comptes del diàleg per millorar uns comptes injusts” i nefasts per al territori valencià, “hui ha estat el torn de la votació i del mamporrerisme de Juan Antonio de les Heras (PP) que s’ha dedicat a desqualificar els qui pensem diferent, apuntem altres prioritats o assenyalem els greuges d’un asfixiant infrafinançament”, ha assenyalat Jordi Navarrete.
“Això ens sap més greu encara quan ho escoltem d’aquells salva-pàtries que són uns experts en la caixa B, a acudir a unes eleccions dopats amb sobres i infringint la llei electoral i amb mesures anticonstitucionals. Així governa el PP”, ha afegit.
Els senadors Carles Mulet i Jordi Navarrete han presentat unes esmenes que venien a corregir les grans injustícies que plasma el text presentat per Montoro i el PP i que és especialment insolidari amb la nostra autonomia i antivalencià.
Així, les esmenes de Compromís proposaven actuacions en matèria de Foment, amb la creació de parcs logístics, estacions intermodals, estudis per a la millora de la mobilitat amb metro, trens i col·lectius com el dels estudiants, els trens de rodalies i la prolongació de línies, finançament d’obres al Corredor Mediterrani, el tren de la Costa, el soterrament de vies, prevenció d’inundacions generades per les plataformes de l’AVE i l’adaptació de trens i estacions. Un altre gran bloc era la reivindicació d’obres en carreteres, com la previsió d’accessos a l’AP-7, variants de la Safor, millores a la N-332 i N-340, autovies de l’Estat, reasfaltats, en matèria de patrimoni cultural i en les costes. “Així hem inclòs únicament les actuacions a la costa valenciana qualificades com a urgents pels propis estudis del Cedex encarregats pels ministeris de Foment i Agricultura i Medi Ambient a nord i sud del port de València i fins i tot actuacions al Maestrat que quedava marginat per no existir estudis ni previsió d’actuacions i que cal pal·liar”, ha indicat en la seua intervenció Jordi Navarrete.
En matèria d’Agricultura, Compromís havia presentat esmenes per la promoció de productes de la dieta mediterrània, actuacions en lleres de rius com el Vaca, reparació de basses, canalització de barrancs per minimitzar perills, rutes ambientals, museus, escorxadors ecològics mòbils, la garantia de diners per subvencionar les assegurances agràries, millora de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) i de vigilància de la sanitat vegetal i animal. D’altra banda, proposava millores en matèria de construcció de polígons, promoció comercial i plans de reindustrialització.
En matèria d’Interior la coalició havia reclamat actuacions en casernes tant de la Policia Nacional com Guàrdia Civil, millores socials i democràtiques per a aquests col·lectius. A la secció de Cultura, Compromís exigia actuacions en matèria de biblioteques, subvenció a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, actuacions en jaciments, esglésies, castells, peatonalitzacions, rehabilitacions i festivals. També ha presentat propostes en matèria de línies elèctriques, la instal·lació de nous sismògrafs submarins per monitoritzar la sismicitat del dipòsit Castor i afrontar el seu desmantellament amb garanties i disposant de tota la informació possible.
Col·laboració amb altres territoris
El senador territorial, Carles Mulet, ha coordinat les relacions polítiques amb formacions germanes com el Partido Castellano, Més de les Illes Balears, el Colectivo Ciudadanos del Reino de León o la Chunta Aragonesista “amb qui col·laborem plantejant les seues necessitats al Senat”.
Així, qüestions d’infraestructures (carreteres i trens a Aragó; transports, residus, carreteres i platges a Balears i trens, rius, NTI, reindustrialització o en matèria patrimonial a Castella i autovies i recuperació del tren o de la llengua a Lleó, han estat altres de les esmenes rebutjades pel PP.