La diputada i portaveu de Compromís a les Corts d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Cristina Rodríguez, ha plantejat hui que “la resposta per frenar la Xylella fastidiosa i altres plagues, així com per tractar els arbres infectats, s’oriente cap a mètodes sostenibles i de agroecologia”. Per a això, Rodríguez considera que s’ha d’extremar la col·laboració entre el Govern central i la Generalitat per “treballar conjuntament i posar els mitjans tècnics i econòmics en noves línies d’investigació aplicada”.
Arran dels primers casos de la malaltia detectats en diversos municipis alacantins, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha actuat amb celeritat i ha aplicat -tal com marca la legislació de la Unió Europea- un pla d’acció sobre la Xylella.
En aquest sentit, la diputada de Compromís ha felicitat la consellera i a tot el seu equip per “la comunicació constant entre la Conselleria i les organitzacions agràries i altres agents del sector, així com per les reunions informatives que s’estan organitzant en molts municipis, on hi ha una lògica preocupació per l’amenaça de la plaga”.
“Des de la conselleria -ha considerat la diputada- s’està actuant amb la transparència i la responsabilitat que exigeix la ciutadania i que són dos dels pilars del Consell del Botànic”. Tot i això, Rodríguez ha insistit en la necessitat d’ “un esforç extra” en un assumpte que, com la pròpia consellera Elena Cebrián assenyala, hauria de ser una “qüestió d’estat”.
“El protocol europeu ha demostrat tenir moltes deficiències i va en contra de la nostra política agrària ecologista”, ha valorat Rodríguez. “L’ús generalitzat dels agroquímics, unit a l’abandonament de molts camps on ningú fa ja un seguiment dels cultius, és un preocupant brou de cultiu per a la proliferació de plagues que en absència d’enemics naturals són cada dia més resistents. Per això és fonamental invertir en línies de recerca aplicada i en formació de personal basades en l’agroecologia”, ha subratllat la diputada.