Els quatre portaveu de Compromís, Mónica Oltra, Joan Ribó, Àgueda Micó i Julià Álvaro, han presentat este matí a la seu nacional de la coalició, els principals eixos que ha de contemplar la proposta del nou model de finançament autonòmic, que presentarà el Consell de Política Fiscal i Financera en la primera quinzena de gener de 2018, tal com va anunciar el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, un òrgan que per a la coalición “cal democratitzar perquè les autonomies puguen guanyar pes i que l’Estat no siga qui tinga l’última paraula”.
Per a Compromís, el nou sistema de finançament autonòmic ha de tindre en compte les necessitats reals de la ciutadania valenciana, i complir amb l’article 156 de la Constitució, que parla del dret de les autonomies a tindre una suficiència financera per a garantir el benestar i la igualtat de totes i tots. Segons ha assenyalat Mónica Oltra, “no podem tindre més competències de despesa que diners, l’Estat ha de donar-nos més recursos per a poder finançar els serveis públics que les CCAA tenim transferits. No volem ser més que ningú, però tampoc volem ser menys, per això exigim com a mínim un augment de 1.325 milions d’euros per al territori valencià per tal de poder estar per primera vegada en la mitjana estatal. Som l’única autonomia de l’Estat que tenint una renda per càpita 11 punts per baix de la mitjana estatal, aporta com si estiguera per damunt, una anomalia democràtica que cal solucionar d’immediat”.
Per a la coalició, altre dels aspectes que ha de contemplar la proposta del nou model de finançament són establir nous indicadors de necessitats que a més de tindre en compte el pes poblacional, incorpore factors com la vulnerabilitat social, el nivell de pobresa o la taxa d’atur; garantir una corresponsabilitat fiscal tributària entre l’Estat i les autonomies més equitativa, i el reconeixement i regularització del deute històric del territori valencià. “Cal encetar amb l’administració central la negociació d’un procediment de regularització de la part del deute públic valencià que és conseqüència directa de l’infrafinançament. Segons els experts, a la Comunitat Valenciana li correspon una quita del deute de 21.587 M€ a data del 31 de desembre de 2016. Una quita que per a Compromís és irrenunciable” ha conclòs Oltra.
Per la seua part, Julià Álvaro ha assenyalat com afecta l’infrafinançament al disseny dels Pressupostos de la Generalitat i el desenvolupament de les polítiques que es fan des del Consell. “Quan parlem de finançament, estem parlant de drets, dels drets de les valencianes i els valencians a tindre els serveis públics que mereixen. Però, per continuar millorant la vida de les persones, és necessari que el govern de Rajoy complisca d’una vegada amb les seues obligacions legals amb la ciutadania valenciana. Ja que si tinguérem un finançament just podríem, per exemple, construir 78 escoles aquesta legislatura, eliminar tota la llista d’espera a la dependència, duplicar el nombre de metges d’atenció especialista, duplicar tots els efectius de lluita contra els incendis o multiplicar les ajudes en agricultura”.
Àgueda Micó ha sigut la responsable d’explicar el desenvolupament de la campanya #TracteJustamb la qual Compromís ha apropat a través de més de 200 actes, el problema del finançament i la mancança d’inversions a la ciutadania valenciana. “Considerem imprescindible que la gent conega de primera mà totes aquelles polítiques i projectes que es podríem fer si comptarem a un finançament i unes inversions justes perquè puguen entendre la urgència que té a renovació del model de finançament autonòmic. A més, considerem molt positiu el fet que més de 200 municipis hagen aprovat la moció per a reclamar un finançament just per a poble valencià, ja que demostra el gran consens social que existeix davant aquesta reclamació”. Micó també ha fet referència a la participació de Compromís en l’organització, junt a altres partits, sindicats i entitats civils, en la manifestació per un Finançament Just que tindrà lloc el pròxim dissabte 18 de novembre als carrers de València, així com a l’acte de presentació de la proposta per un finançament just valencià que la coalició està organitzant per al dilluns 13 de novembre al Botànic de València.
Per últim, Joan Ribó ha sigut l’encarregat de presentar la proposta de Compromís per a garantir unes inversions justes per al poble valencià. “Segons el nostre pes poblacional els últims 5 anys, el País Valencià acumula un dèficit d’inversor de 1.312 milions, ja que rebem un 30% menys del que ens pertocaria en un repartiment equitatiu. Però la discriminació encara és més greu. Un informe de la Intervenció General, depenent del Ministeri d’Hisenda, constata que a més de les poques inversions pressupostades, aquestes no es fan realitat. L’any 2016, l’execució de les intervencions de l’estat pressupostades al nostre territori va ser només del 51%, un 36% menys que la mitjana estatal. En este sentit, des de Compromís demanem unes inversions territorialitzades en infraestructures d’acord al pes poblacional del territori valencià i compensacions per la insuficiència de finançament i d’inversions dels últims anys”.