El senador territorial, Carles Mulet, ha anunciat que la coalició reclamarà des del Senat explicacions al Govern per l’actuació del delegat del Govern davant uns senyals de trànsit el major problema legal és que estan escrites en una llengua no castellana. “Han de suposar un gran problema perquè tot un Govern d’Espanya vulga actuar precisament en aquest moment en què governa Compromís, quan els senyals porten dècades als carrers i ni el PP va actuar contra elles l’anterior legislatura en què governava el municipi“, ha declarat Mulet.
El Govern va actuar arran d’una multa recorreguda per un particular que va indicar “no entendre un senyal“. Ara en un requeriment insta l’alcalde Àlex Ruiz a remetre un certificat del secretari que faça constar el compliment de la normativa referida als senyals de trànsit. Bellreguard i molts altres municipis valencians compten des dels 80 i 90 de reglaments de normalització del valencià, unes senzilles ferramentes que han servit per visibilitzar i garantir la presència del valencià als carrers, en els rètols i senyalètica de molts municipis. Mulet ha indicat que “la legalitat espanyola no sembla entendre de localismes, ni de recuperació de llengües o de la voluntat de ser d’un poble. Tractar d’aniquilar senyals que indiquen des de fa anys que alguns espais estan ‘reservat ajuntament’ o que prohibeix estacionar ‘als 2 costats’, acompanyada de senyals mundialment conegudes suposa una voluntat de filar encara més prim i perseguir aquesta llengua, com si els problemes dels ciutadans o de Bellreguard foren d’aquesta índole“. A més s’ha preguntat si el Govern actuarà contra tots els senyals de trànsit i reglaments de centenars de municipis valencians i li ha reclamat “respecte per la llengua dels valencians“.
L’alcalde Àlex Ruiz ha recordat que “Bellreguard viu amb absoluta normalitat en la seua llengua pròpia mentre que el pas de la N332, partint en dos el nostre nucli urbà, corromp la nostra convivència posant en risc la vida de veïns i veïnes. Aquesta hauria de ser la prioritat del senyor Moragues“.
La coalició requerirà l’expedient obert contra Bellreguard i explorarà vies per garantir la presència als carrers d’aquests senyals “ja que s’és molt lax en el compliment de la normativa quan afecta a aspectes de titularitat estatal com les carreteres on s’ignora al valencià, el ús de la toponímia oficial o mantenint senyals com la de STOP que, clarament, no estan en llengua castellana“, ha conclòs.