El grup parlamentari Compromís ha registrat en Les Corts una proposició no de llei per reclamar al Govern central que inste a la Comissió Europea a què legisle per reduir els desequilibris entre els diferents esglaons de la cadena alimentària. Segons explica el diputat Josep Nadal “l’objectiu d’esta iniciativa és acabar amb la venda a pèrdues dels productes agraris”.
Actualment la legislació europea no permet, i així ho ha dictat en algunes sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que es limite ni es legisle contra la venda a pèrdues, una pràctica comercial per a captar clients que consisteix en vendre un producte per davall del seu cost de producció, traslladant el cost de promocions i ofertes de productes agraris de les grans superfícies i agents de distribució a les persones del camp que els produeixen.
Aquesta pràctica repercuteix en la part productora, els treballadors i les treballadores del camp, els costos; ja que per una banda han de vendre els seus productes més barats a les cadenes de distribució i comercialització que usen aquestes tàctiques, i per altra banda la venda a pèrdues desvirtua el mercat estirant a la baixa els preus dels productes afectats.
És per això que el diputat de Compromís Josep Nadal ha presentat aquesta proposta amb l’objectiu de “protegir als nostres agricultors i les nostres agricultores, no pot ser que sempre siguen els seus muscles els que suporten els beneficis de la resta d’actors de la cadena de distribució alimentaria”.
“Tot i que a l’Estat espanyol sí que s’han fet algunes actuacions per a evitar la venda a pèrdues seguint la Llei d’Ordenació del Comerç Minorista, la legislació europea no ho permet, ja que prima el dret de la part consumidora a comprar barat, al dret d’aquesta a tindre els millors aliments i a permetre una vida digna per a les persones del camp; hem de recordar que sense persones al camp ens juguem la sobirania alimentària dels pobles”.
Segons explica el diputat de Compromís “aquesta proposta que hui presentem a les Corts també la presentaran els nostres companys i companyes al Congrés perquè es pressione al Ministeri d’agricultura en les negociacions, i al Parlament Europeu a través del company Jordi Sebastià en forma d’esmenes a la directiva europea que començarà a tractar el tema”.